Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

25 Jun

Evropski sud za ljudska prava odlučio: BiH mora isplatiti Abu Hamzi devet hiljada eura

U jednoglasno usvojenoj presudi navedeno je da je Evropski sud za ljudska prava utvrdio povredu člana 5. stava 1. Evropske konvencije o ljudskim pravima, a koja se odnosi na pravo na slobodu i sigurnost. Utvrđeno je da je u slučaju Al Husina ovaj član povrijeđen zbog pritvora u kojem se nalazio u BiH od augusta 2014. godine do sepetembra 2016. godine. 

Sud je utvrdio da član 5. stav 1. nije povrijeđen kada je riječ o pritvoru u periodu od jula 2012. godine do marta 2013. godine i u periodu od marta 2014. godine do augusta 2014. godine, kao i da nije povrijeđen stav 4. istog člana (postupak o zakonitosti pritvora). 

Ovaj slučaj odnosio se na Imada al Husina, poznatijeg kao Abu Hamza, državljanina Sirije s prebivalištem u Sarajevu, koji je uhapšen 5. oktobra 2008. u akciji više sigurnosnih agencija zbog procjene nadležnih da predstavlja opasnost po nacionalnu sigurnost.

Država Bosna i Hercegovina držala je Al Husina u pritvoru dok je tražila državu u koju bi on mogao biti deportovan. Sud je utvrdio da od augusta 2014. godine nijedna zemlja nije bila voljna prihvatiti Al Husina koji je klasificiran kao prijetnja po nacionalnu sigurnost. 

On nije pušten na slobodu sve do februara 2016. godine jer je BiH tražila zemlje koje bi ga eventualno prihvatile. Međutim, taj period trajanja pritvora doveo je do kršenja njegovih ljudskih prava.
BiH je kontaktirala 38 zemalja s ciljem da se Al Husin prebaci u treću zemlju, međutim sve zemlje su odbile zahtjev koji je podnošen od septembra 2012. godine. Od augusta 2014. godine država BiH kontaktirala je Kanadu, Kazahstan, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate te pokušala stupiti u kontakt sa Saudijskom Arabijom. Nakon što su sve zemlje odbile primiti Al Husina, on je pušten iz pritvora. 

"Sud je zaključio da Bosna i Hercegovina treba podnositelju zahtjeva isplatiti 9.000 eura u odnosu na nematerijalnu štetu", piše u presudi.
 
klix.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 154