Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

09 Apr

Ostrovica uskoro kao verificirani nacionalni spomenik

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine pokrenula je postupak za donošenje konačne odluke o proglašenju Ostrovačkog starog grada, prahistorijske gradine i srednjevjekovnog osmanskog grada, nacionalnim spomenikom BiH.

U tom pravcu započet je i postupak aktivne suradnje sa Općinom Bihać u pogledu prikupljanja svih raspoloživih informacija i dokumentacije, kako bi ovaj posao bio na najbolji mogući način okončan.

Inače Ostrovački grad je uvršten u Privremenu listu nacionalnih spomenika BiH čime je ostvaren jedan od uslova, a sa provođenjem zakonskih procedura i ovaj spomenik uživat će režim koji je utvrđen zakonom.

Kako je Općina Bihać brzo odgovorila na postavljene zahtjeve Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, te proslijedila traženu neophodnu dokumentaciju, za očekivati je da će procedura u najskorije vrijeme biti završena, a što će biti od izuzetne važnosti za trajno očuvanje ovog lokaliteta.

Time, ne samo da će Ostrovački stari grad dobiti trajnu historijsku identifikaciju, već će i Nacionalni park „Una" imati reprezentativan i verificiran spomenik za snaženje turističkog miljea, u čemu je upravo materijalna baština nezaobilazan dio.

bihac.org

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 148