Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

18 Aug

Rošićevo ”Bravo mi”, umjesto ”Platio sam vodu” dovodi građane u tešku situaciju

Izmjene Zakona o komunalnim djelatnostima su uzburkale javnost u Krajini, posebno onu u Bihaću kada je gradonačelnik Bihaća jasno kazao zbog čega se izmjene ovog zakona rade. Naime, kako je gradonačelnik Fazlić prije skoro mjesec dana naveo, izmjene su bile u korist stranačkim tajkunima, naglašavajući da su građani redovne platiše komunalne naknade, te da se njima ovim izmjenama nije učinila nikakva usluga nego da se samo izbija mogućnost gradskim preduzećima i ustanovama da naplaćuju komunalne usluge.

IZVOR: ABC.BA

I nakon nepunih mjesec dana, Vodovod Bihać je počeo sa isključenjem vode dužnicima. Osnovne i srednje škole, te fakulteti na području grada Bihaća su bili prvi na listi, a na red je došla i Kantonana bonica ”Dr. Irfan Ljubijankić”.

– Ukoliko se zbog dugova i kantonalnoj bolnici isključi voda mi ćemo biti prinuđeni da prestanemo sa radom i životi građana kantona biće ugroženi – kazao je Smail Dervišević, direktor kantonalne bolnice u izjavi za medije.

Voda će biti isključena u periodu od 14 do 15 sati, ukoliko se u međuvremenu ne postigne neki dogovor sa menadžmentom bolnice.

– Pokušali smo razgovarati sa menadžmentom i postići neke sporazume o plaćanju, međutim do danas nismo uspjeli ništa ozbiljno naplatiti. Ukoliko se na vrijeme može platiti struja, telefon, internet i ostale usluge koje im obavljaju drugi operateri, ne vidim razlog zašto se ne bi mogla platiti i voda, kaže direktor Vodovda Damir Felić.

Podsjećamo, ove sedmice par škola su isključene zbog dugovanja (u prosjeku 1 – 2 hiljade maraka za vodu), a bolnica je istaknuta kao najveći dužnik sa 190.000 KM duga za vodu.

– Najviše je bilo škola koje skoro cijelu godinu nisu platile ni marke. No, nakon što smo im jučer isključili vodu, kanton je za njih uplatio skoro sve obaveze, tako da im je danas uključena voda. Znači, nije stvar u tome da nemaju taj novac. Odnosno, dug se mogao sanirati i prije. Zato se ja pitam što su nas morali dovoditi u situaciju da im isključujemo vodu – kaže direktor Felić.

Situacija je teška, a naši najviši politički funkcioneri kantona se prepucavaju preko društvenih mreža, umjesto da surađuju jer su najodgovorniji za stanje i upravljanje javnim sektorom.

Nakon što su portali prenijeli FB objavu premijera Rošića ”Bravo mi”, u kojoj je prethodno pisalo da škole nisu dužne ni 5.000 KM, on je istu prvo izmijenio (editovao), a zatim i potpuno uklonio. Međutim, još uvijek nije objavio status kojeg građani očekuju, a koji bi trebao glasiti ”Platio sam vodu”.

Postavlja se pitanje, do kada će građani USK-a ispaštati zbog nemara vlasti i političkih igara!?


Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 167