Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

02 Nov

U Krajini uhapšeno 10 osoba, većina uposlenici Zavoda zdravstvenog osiguranja USK

Kako su kazali u Tužilaštvu USK, slobode su lišeni S. O., Š. A., A. R., M. I., S. M., A. M., A. O., N. K., S. M. i O. G. 

Većina uhapšenih su uposlenici Zavoda zdravstvenog osiguranja USK.

Kako saznajemo, vlasnici firmi koje se bave proizvodnjom ortopedskih pomagala, najvjerovatnije uz saradnju sa ljekarima, a bez znanja pacijenata, izdavali su recepte i slali ih u Zavod zdravstvenog osiguranja, gdje su pečatirani. Nakon toga, ZZO je isplaćivao firmama zasad neutvrđeni iznos novca za ortopedska pomagala koja u konačnici nisu ni prodana, uz to još po višim cijenama za 20 posto. 

Na teret im se stavlja krivično djelo organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, prijevara u privrednom poslovanju krivotvorenje službene isprave, ovjeravanje neistinitog sadržaja i pranje novca.

"Istraga se vodi i protiv dva pravna lica koja se bave proizvodnjom ortopedskih pomagala i farmaceutskih proizvoda, a koja su odgovorna za navedena krivična djela zbog propuštanja dužnog nadzora od strane upravljačkih tijela nad zakonitošću rada privrednih društava i zbog protivpravnog raspolaganja imovinskom koristi koja je pribavljena izvršenjem krivičnog djela", istakli su iz Tužilaštva USK.

Trenutno se po nalogu Tužilaštva USK vrše pretresi službenih prostorija, stanova i kuća gdje osumnjičeni imaju prijavljeno boravište, kao i aktivnosti na prikupljanju dokumentacije koja će poslužiti kao dokaz u daljnjem krivičnom postupku.
klix.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 179