Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

08 Nov

Ponovo uhapšen Smail Toromanović, nekadašnji savjetnik Emdžada Galijaševića

Kako saznajemo, Toromanović je lišen slobode zbog utjecaja na svjedoke u istrazi koja se provodi protiv Emdžada Galijaševića i drugih zbog krivičnog djela primanja dara i drugih oblika koristi.

Podsjećamo, u akciji FUP-a i Tužilaštva USK iz juna prošle godine uhapšeni su Emdžad Galijašević, tadašnji gradonačelnik Bihaća, i Smail Toromanović, kao njegov prvi saradnik i savjetnik. Slobode su tada lišeni i Adelaida Galijašević, uposlenica Gradske uprave i Galijaševićeva supruga te Jasmin Stambolija, načelnik Službe za komunalne djelatnosti. 

Stambolija je kasnije priznao krivicu i bit će svjedok tužilaštva u ovom slučaju.

Smail Toromanović je u prošlosti obnašao poziciju direktora Poljoprivrednog zavoda USK, a bio je i kandidat SDA za načelnika Cazina na izborima 2012. godine.

Galijaševiću se stavlja na teret da je od bihaćkog privrednika i vlasnika firme "Behić Sanny Boy" tražio 10.000 KM ili 10 posto od duga koji je Gradska uprava imala prema njegovoj firmi, kako bi on naredio isplatu dugovanja od 100.000 KM. Galijaševića i njegove saradnike pripadnici FUP-a lišili su slobode u trenutku preuzimanja označenih novčanica u njegovom kabinetu. Kasnije su se pojavile sumnje da je Galijašević na sličan način reketirao i druge bihaćke privrednike.

Iako je od Galijaševićevog hapšenja proteklo skoro godinu i po dana, još nije podignuta optužnica s obzirom na to da je istraga u ovom predmetu proširena i na utvrđivanje porijekla imovine stečene krivičnim djelom. Ipak, očekuje se da će optužnica protiv Galijaševića i njegovih saradnika uskoro biti podignuta.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 168