Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

15 Feb

Emisija Novog radija: Financijska neovisnost žene o muškarcu u USK-a

Želja i potreba svakog čovjeka pa tako i žene je da bude finansijski neovisna. Da bi bili finansijski neovisni morate prvo imati dobar posao koji je plaćen i od koga možete živjeti dostojanstveno. žena ulaskom u vezu ili brak često postane ovisna o mužu. Ako je nezaposlena preuzima brigu o kući i porodici dok muškarac odlazi za poslom kako bi finanncijski osigurao svoju porodicu. Ako dođe do ovakve podjele izmedu muškarca i žene uz dogovor da podjednako učestvuju u raspodjeli dolazećih sredstava u kuću onda se ovo može nazvati prihvatljivom finansijskom ovisnošću za žene.

 

Ali ukoliko muškarac u potpunosti preuzme kontrolu nad finansijama, bez dozvole ženi da učestvuje u tome to s pravom možemo nazvati financijskom ovisnošću žene o muškarcu. U tom slučaju žena postaje finansijski ovisna, a svaka ovisnost o bilo čemu nije dobra pa tako i finansijska ovisnost.


1

 

Riječ ovisnost u sebi nosi poruku nižeg, uniženog udara na dostojanstvo i stvara lošu sliku o samome sebi. Ekonomsko ili finansijsko zlostavljanje uključuje strogu kontrolu finansija, sklanjanje novca ili kreditnih kartica, provjeravanje svakog potrošenog novca, ograničavanje finansija.

Taj patrijahalni odnos i pristup još uvijek se zadržao na našim prostorima što iz želje muškarca da vlada i kontroliše ženu što iz društva koje nije u mogućnosti pružiti svakome priliku za posao kako bi stekao financijsku neovisnost. Nije rijetkost da žene ostaju u vezi ili braku upravo zbog finansijske ovisnosti o muškarcu. Često finansijska situacija prati i ekonomsku ali i niz drugih vrsta nasilja u porodici.

2

Sretna i zadovoljna žena koja ne trpi bilo koji oblik maltretiranja od strane muškarca stvara zdravu i sretnu porodicu. Sretne porodice stvaraju zdrava drustva.

Pitali smo i građane Bosanske Krupe, Cazina, Bihaća šta misle u ovoj temi, a oni su nam kroz našu anketu odgovarali na sljedeći način:

 

Na pitanje Da li su žene našeg kraja finansijske ovisne o muškarcu?

Odgovor Da zaokružilo je 87 posto ispitanika, a odgovor NE 13 posto.

Na pitanje šta pruzrokuje finansijsku ovisnost žene o muškarcu?

Patrijaharni stav zadržan iz prošlosti odgovorilo je 37 posto ispitanika, isti broj je odgovorilo loša finansijska situacija u državi općenito, a 26 posto velika nezaposlenost žena.

I na pitanje Da li smatrate da je finansijska ovisnost žene o muškarcu u zapadnom svijetu prošlost

73 posto odgovorilo je sad a a 27 posto sa ne.

 

Učešće u ovoj emisiji je uzela psihologinja I pedagogica, gospođa Senka Karabegović, kao I predstavnica Centra za edukaciju i istraživanje "Nahla" koja je bh. nevladina organizacija koja pruža obrazovanje i podršku ženi i porodici , Senida Karasalihović Adilović.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 158