Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

24 Apr

N1 u Bihaću sa migrantima: Ovdje u Bosni je grozno za izbjeglice

Gotovo svakodnevno, uprkos policijskim stražama, desetine migranata i izbjeglica, dospijevaju različitim putevima do Grada Bihaća. U nedostatku smještajnih kapaciteta u aktuelnim prihvatnim centrima, prinuđeni su da spavaju na otvorenom.

Oni koji već duže vremena borave u Bihaću vrše posljednje pripreme, ili su se već odvažili za novi pokušaj prelaska na teritoriju Hrvatske.

Stotine migranata u Biri. Stotine i ispred. Broj prisutnih se povećava. Iz minute u minutu. Jedni odlaze, drugi dolaze. U parkovima su. Na prugama su. A većina ih već neko vrijeme, tvrde, spavaju upravo ovdje. Na livadi. Bila kiša. Ili sunce, prenosi N1.

“Nemam karticu za Biru, nemam nimalo hrane, ne dopuštaju nam u kamp, i napolju smo, i to je ogroman problem”, kaže nam jedan od migranata.

N1: Da li vam je hladno, sinoć je padala kiša?

“Padala je, ali ne samo sinoć, već dvije sedmice sam ovdje, svako malo pada kiša, a mi spavamo vani, preopasno je ovdje, napadaju nas, pojedinci prilaze s noževima, prijete, otimaju novac, ovdje u Bosni je grozno za izbjeglice”, dodaje.

Većina ih je došla iz Sarajeva. I većina ih je zbog toga požalila.

“Prije pet do deset dana sam došao, nemam karticu, nemam ništa, ako imam karticu, mogu ući, ako nemam, ne mogu. Gledaj, ima 120 ljudi koji nemaju gdje da spavaju. Gdje da idemo, evo kaži”, priča nam Čengiz iz Afganistana.

Bolji uslovi nisu ni unutar Bire tvrde mnogi. Drugi Afganistanac otac je petero djece. Sedam mjeseci je u Bosni i Hercegovini. A izbjeglica toliko dugo, da je i ovdašnji jezik počeo govoriti. Žali se na lošu hranu, gužvu, opasnosti. Ne zna šta i kako dalje.

“Nema para, nema ništa, četiri godine ovdje, dvije godine Srbija, jedna godina ovdje, jedna godina Grčka, četiri godine samo puta. Nema ništa, a sve djeca. Para nema, dvije hiljade eura damo mafiji i ovdje sam sad stao. Čekam”, priča nam.

Čekaju i iz lokalnog Crvenog krsta. Vlasti odlučile da ne prihvataju nove migrante i izbjeglice, jer mjesta nema. Iako, kako kažu, u pripravnosti imaju hranu, trenutno je ne mogu distribuirati izvan zvaničnih prihvatilišta.

“Ne smijemo ulaziti više u taj sistem prihvata migranata i opsluživanja iz razloga da ne bi došli u sukob sa državnim institucijama koje su nadležne da ukažu na neke stvari šta možemo raditi, a šta ne možemo i da ne bi stvarali sad u ovoj fazi neke prihvatne centre koje država neće podržati”, izjavio je Selam Midžić iz Crvenog krsta Bihać.

Porodice mogu ostati na lokaciji Đačkog doma i Sedre – stav je Gradskog vijeća. Ali, hitno izmjestiti sve migrante i izbjeglice iz Bire i one koji tek dolaze na udaljene lokacije. Kilometrima izvan grada.

“Napraviti prihvatni centar koji bi bio privremenog karaktera i gdje bi bili montažni objekti, spavaonice, ambulanta, kuhinja, tako da ako ima volje i želje i nađe se ta lokacija. To bi moglo da se riješi vrlo brzo”, kazao je Davor Župa, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Bihaća.

Iako su zvanične procjene da se u Bihaću nalazi oko pet hiljada migranata i izbjeglica, stanje na terenu teško je pratiti. Kako zbog konstantnog priliva, ali i činjenice da mnogi ipak svakodnevno i uspijevaju preći dalje. Ka Hrvatskoj.

n1

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 202