Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

24 Jun

Fazlić: Sigurnosna situacija u Bihaću je bolja, ali Vučjak nije trajno rješenje za migrante

Nakon što su migranti iz Bihaća prebačeni na lokalitet Vučjaka pritisak je mnogo manji u samom gradu, a prema riječima gradonačelnika Šuhreta Fazlića, popravila se i sigurnosna situacija.


“Pokušavamo da osiguramo koliko-toliko normalne uslove. Mi nemamo drugog izlaza i tražimo drugu lokaciju jer Vučjak nije permamentno rješenje. Mi smo dali tri opcije: da ne dolaze u Bihać nikako, da se nađe druga lokacija mimo Unsko-sanskog kantona i treće je da se u USK nađe neka prihvatljiva lokacija svima. Ni mi nismo sretni u kakvim uslovima žive, ali trudimo se koliko možemo”, rekao je Fazlić za Klix.ba.Policijski službenici MUP-a USK i dalje rade na raščišćavanja nelegalnih smještaja za migrante koji su se nalazili na različitim lokacijama, ali i u privatnim objektima u samom gradu.

Uvjetima nisu zadovoljne međunarodne organizacije niti međunarodna zajednica koja je poručila da se migranti hitno izmjeste s Vučjaka. Kazao je kako Vučjak nije daleko od urbane zone te da zbog toga i nije prihvatljiva za migrantski centar. Migranti trenutno gore imaju hranu, vodu i šatore koje im osigurava Crveni križ USK.

Fazlić se nada kako će zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici podržati izmjene Zakona o raspodjeli javnih prihoda u FBiH kojej e predložio zastupnik Hamdija Abdić, a kojim bi se definiralo koliko bi svaki kanton trebao izdvojiti novca kao pomoć Krajini zbog tereta migrantske krize.

“Bihać i Velika Kladuša trpe veliku štetu već dvije godine. Od prvog dana trošimo vlastite resurse i bavimo se onim što nije naš posao, a trpimo sigurnosnu štetu. Nadam se daće imati sluha, ali vidjet ćemo”, kazao je Fazlić.

Prema podacima Crvenog križa grada Bihaća na lokalitetu Vučjaka se nalazi više od 600 osoba. Postavljeno je 50 šatora te podijeljeni odjeća i higijenski artikli. Na području Bihaća se nalazi oko 6.000 migranata.

biscani.net

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 164