Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

Hrvatska i Slovenija danas nisu postigle dogovor o odlaganju nukelarnog otpada u Vrbini, odnosno nisu još uvijek definirale sve detalje. Ipak, hrvatski ministar potvrdio je da Hrvatska traži cjelovito rješenje i da je Trgovska gora na granici s BiH i dalje prva opcija za odlagalište.

 

“Da budemo kristalno jasni, varijanata skladištenja, odnosno odlaganja u kojem se rješava tek dio našeg problema, dakle samo otpad koji nastaje na razini Nuklearne elektrane Krško, za Hrvatsku nije dugoročno rješenje s obzirom na činjenicu da Hrvatska na čitavom nizu lokacija u ovom trenutku ima institucionalni otpad. Mi želimo da rješenje konačnog problema bude adekvatno za sav otpad”, kazao je hrvatski ministar okoliša Tomislav Ćorić.

Što se tiče kasarne Čerkezovac na Trgovskoj gori kod Dvora koja se spominje kao potencijalna lokacija za odlaganje otpada, ministar Ćorić je rekao kako je “kasarna Čerkezovac proglašena neperspektivnom vojnom imovinom od strane Ministarstva obrane i u tom smislu spremna je za primopredaju te u konačnici za pripremne radove. Hrvatska najkasnije do 2025. godine mora preuzeti otpad koji se u ovom trenutku nalazi na području nuklearne elektrane” istaknuo je.

“Ovo nije kraj priče. Borba se nastavlja. Nećemo stati boriti se za naše pravo za život i budućnost našega kraja, ljudi i države BiH i dalje sam uvjeren, ako ostanemo jedinstveni neće biti odlagališta i neće nuklearni otpad biti na granici BiH. Idemo dalje”, poručio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i jedan od inicijatora borbe da se odlagalište nuklearnog otpada ne gradi na granici BiH.

Na pitanje kako će umiriti mještane općine Dvor i stanovništvo u Bosni i Hercegovini koje se brinu zbog odlaganja nuklearnog otpada, ministar Ćorić je rekao: “Mi od danas do dolaska neutraliziranog otpada na lokaciju imamo dovoljan broj godina da razgovaramo.”

“Ono što svakako želim naglasiti jeste da svaka rasprava o ovom pitanju mora biti utemeljena i argumentirana. Ono što nažalost prevladava u medijskom prostoru i vrlo često dolazi s druge strane granice, iz BiH, je jedna kakafonija koja se temelji na širenju jednog bezrazložnog straha po pitanju ovog procesa”, smatra ministar Ćorić.

biscani.net

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 173