Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

U Londonu je cijena sirove nafte "brent" porasla za 69 centi i sada je 62,38 dolara po barelu.

U New Yorku je cijena svijetle sirove nafte veća za 53 centa i iznosi 56,73 dolara po barelu.

Iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova saopćeno je nešto ranije da su kineski predsjednik Si Jinping i američki predsjednik Donald Trump neprestano u kontaktu na razne načine.

Krajem prošle sedmice cijene nafte porasle su za oko dva dolara nakon što su američki zvaničnici naveli da bi dogovor Kine i SAD mogao biti potpisan tokom ovog mjeseca.

Trump je krajem prošle sedmice sugerisao da bi mogao da potpiše trgovinski sporazum sa Kinom u državi Iowi koja je teško pogođena carinama u skoro šesnaestomjesečnom trgovinskom sporu dvije najveće svjetske ekonomije.
klix.ba
Za sada je samo firma Agrex iz Donjeg Žabara podnijela zahtjev i prošla komisiju Ureda za veterinarstvo BiH te dobila rješenje o ispunjavanju uslova za izvoz jaja B klase, odnosno jaja za preradu u zemlje članice EU.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS-a i direktor firme Agrex za Klix.ba je kazao da, prema procedurama Evropske komisije, zemlje članice EU imaju rok od 20 dana za upućivanje eventualnih primjedbi na rješenje.

"Računamo da će 10. novembra taj rok isteći i ako ne bude primjedbi, a ne bi trebalo, rješenje će postati pravosnažno, čime stičemo pravo za početak izvoza jaja na teritoriju Evropske unije", rekao je Miličić.

Saznajemo da je Agrex prva i jedina kompanija koja je ispunila sve uslove, ali da će i ostale kompanije imati priliku za izvoz ukoliko ispune sve zahtjeve i uslove.

Iako je još rano govoriti o projekcijama i količinama izvoza, iz ove bh. kompanije nam kažu da već postoje kontakti s potencijalnim evropskim partnerima.

"Vrlo je vjerovatno da će prve količine krenuti u susjednu Hrvatsku. Mislim da će kvalitetniji podaci biti poznati krajem ove godine kada se budu zaključivali godišnji ugovori. Ograničenja ne postoje, sve će zavisiti od prilika u BiH i na regionalnom i evropskom tržištu. Najpresudniji će, mislim, biti cjenovni faktor", dodao je Miličić.

Ističe da Bosna i Hercegovina ima potencijala da dio proizvodnje izvozi na strana tržišta.

"Za početak to neće biti značajne količine, ali već imamo upit jednog ozbiljnog partnera iz Hrvatske za 12 miliona komada za godinu", otkrio je Miličić.
klix.ba

Novi smještaj za migrante mogao bi se obezbijediti na lokalitetu Lipa, dvadesetak kilometara od Bihaća, i taj prijedlog je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić dostavio Vladi Unsko-sanskog kantona.

 

Fazlić navodi kako su ovu lokaciju ranije posjetili i predstavnici međunarodnih organizacija koje brinu o migrantima te istakli da je ona prihvatljiva.

“To je zemljište u vlasništvu grada i oni su ispitali tu lokaciju i rekli kako je dobra, da se tu mogu osigurati voda i struja, kao i smještaj. Međutim, to nije bilo prihvatljivo za njihove donatore, jer su rekli kako tu nema servisa za migrante, nema prodavnica, škola, bolnice, da im je daleko grad i na kraju nisu prihvatili naš prijedlog. Od tada niko nije ozbiljno razgovarao s nama, svi su se povukli i gledaju kako se mi mučimo”, kazao je Fazlić, prenose Nezavisne.

On je ponovio kako lokalne vlasti nemaju u svom vlasništvu niti jedan objekat koji bi mogao da posluži za smještaj migranata te istakao kako bi, u slučaju da se prihvati ovaj prijedlog, o svemu konačnu odluku trebalo da donese Gradsko vijeće.

Podsjećamo da je Operativna grupa za migrantsku krizu kao mjesto za budući prihvatni centar ponudila poljoprivrednu farmu u Medenom polju, nadomak Bosanskog Petrovca.

Međutim, tome se protive lokalne vlasti i stanovništvo, kao i međunarodni donatori koji ne žele finansirati objekte u privatnom vlasništvu.

Ugovori za objekte “Bire” u Bihaću i “Mirala” u Velikoj Kladuši, u kojima boravi najveći broj ilegalnih stranih državljana, ističu polovinom novembra, a njihovi vlasnici poručili su kako nemaju namjeru da ih produžavaju.

Ukoliko se desi takav scenario, preko 2.000 migranata ostaće bez smještaja i moraće na ulicu.

Šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter van der Auveraert, koji boravi na području Unsko-sanskog kantona, rekao je kako se nada da će razum prevladati i da će migranti ostati u “Miralu” i “Biri” preko zime, jer bi njihovo izbacivanje dovelo do haotične situacije u kojoj bi najviše ispaštalo lokalno stanovništvo.

Trenutno najteža situacija vlada u prihvatnom kampu Vučjak, gdje više od 700 migranata boravi u šatorima, u teškim i nehumanim uslovima. U međuvremenu raste nezadovoljstvo građana u Bihaću i Velikoj Kladuši, pa su tako prije nekoliko dana predstavnici nekoliko bihaćkih mjesnih zajednica, koje gravitiraju “Biri”, zatražili da se zatvori ovaj prihvatni centar, prenosi Hayat.

Oni su istakli kako su svakodnevno žrtve brojnih incidenata čiji su počinioci migranti.

Roditelji djece koja pohađaju Osnovnu školu “25. novembar” u Velikoj Kladuši uputili su otvoreno pismo u kojem izražavaju bojazan za sigurnost svoje djece.

U pismu se navodi kako nepoznate osobe stranog porijekla, uprkos stalnim upozorenjima i patrolama policije, uznemiravaju učenike te se neprikladno ponašaju prema njima.

biscani.net

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 153