Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

31 Mar

Haški sud oslobodio Vojislava Šešelja

Haški tribunal oslobodio je Vojislava Šešelja optužbi po svih devet točaka optužnice za zločine na području BiH, Hrvatske i Vojvodine. 

Većina članova Vijeća zaključila je da Tužilaštvo nije dokazalo postojanje udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), kao i da Šešelj nije kriv za progon, deportaciju, mučenje bezobzirno razaranje i pljačkanje od kolovoza 1991. do rujna 1993.   

Vijeće je zakjlučilo da je Šešeljeva Srpska radikalna stranka (SRS) regrutovala dobrovoljce u srpski četnički pokret „šešeljevci“, koji su upućivani na ratišta u BiH i Hrvatskoj. Međutim, Vijeće je konstatiralo da Šešelj nije mogao imati vezu sa dobrovoljcima od trenutka kad su uključeni u strukturu Jugoslovenske Narodne Armije, Vojske Jugoslavije ili Vojske Republike Srpske.

„Ako je Šešelj imao autoritet nad dobrovoljcima, on nije komandovao tim jedinicama... Dobrovoljci su na terenu bili podređeni vojnoj hijerahriji“, kazao je predsjedavajući Vijeća Jean-Claude Antonetti.

Projekat „Velike Srbije“, koji je zagovarao Šešelj, kako je naveo Antonetti, bio je politički, a ne kriminalni cilj. Cilj slanje dobrovoljaca, prema dokazima, nije bio činjenje zločina nego podrška ratnim naporima. „Ovim se nikako ne žele umanjiti zločini počinjeni na raznim mjestima u BiH i Hrvatske, u kojim su možda učestvovali i oni koje je Šešelj poslao. Većina članova se nije uvjerila da je Šešelj znao za zločine, izdavao upustva na terenu ili podržavao zločine“, kazao je Antonetti.

Šešelj je, kako je naveo Antonetti, imao je „naročito zabrinjavajući govor“, u kojem je tražio protjerivanje Hrvata iz Hrtkovaca, međutim nema dokaza da je on doveo do odlaska tog stanovništva ili progona, kao što navodi Tužilaštvo „Tužilaštvo ne treba zahtijevati direktnu odgovornost optuženog, nego indirektnu“, rekao je sudija. 

Ovaj i drugi Šešeljevi sporni govori navedeni u optužnici, prema većini članova Vijeća, služili su za podsticanje morala. Šešelj nije prisustvovao izricanju presude iz zdravstvenih razloga. Tribunal je ranije odlučio da će presudu izreći bez prisustva optuženog, uvažavajući argument Vlade Srbije da nije moguće prekidati Šešeljevo liječenje od tumora.

Šešelj je odbio ponudu Vijeća da prati presudu putem video-konferencijske veze u Beogradu. On je u studenom 2014. privremeno pušten iz pritvora u Hagu zbog pogoršanog zdravstvenog stanja i prebačen je u Srbiju. Šešelj je bio u pritvoru od 2003. godine.

Suđenje mu je trajalo od 2006. do 2012. godine. Saslušano je 90 svjedoka Tužilaštva, devet koje je pozvalo Vijeće. Šešelj, koji se branio sam, nije pozivao svjedoke.

Na danas izrečenu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom vijeću Haškog tribunala.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 136