Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

28 Okt

Katalonija proglasila nezavisnost, Madrid raspisao nove izbore

Katalonski parlament u Barceloni izglasao je u petak popodne nezavisnost Katalonije od Španije. Nezavisnost je izglasana sa 70 glasova "za", 10 "protiv" i dva listića koja su bila prazna.

Poslanici su pozdravili apaluzom čitanje rezultata glasanja. Oni su potom otpjevali himnu Katalonije. Usvajanje deklaracije burno su pozdravile i hiljade građana okupljene na ulicama ispred parlamenta.

Parlament Katalonije ime 135 poslaničkih mjesta. 

Desetine opozicionih poslanika prethodno su napustile skupštinsku salu, a među njima su bili i zastupnici Narodne partije španskog premijera Mariana Rajoya, koji su prije izlaska ostavili na svojim mjestima španske i katalonske zastave, navodi AP.

Iz sale su izašli i poslanici opozicione Socijalističke partije i Partije građana koji su ranije najavili da će bojkotovati glasanje o prijedlogu za uspostavljanje nezavisne katalonske republike. Taj prijedlog su potpisali poslanici vladajuće većine u Kataloniji, zagovornici njene secesije od Španije.

"Proglašavamo Republiku Kataloniju kao nezavisnu i suverenu državu, zasnovanu na demokratiji i socijalnoj pravdi", stoji u prijedlogu vladajuće katalonske koalicije "Zajedno za DA" i njenog partnera, krajnje lijeve stranke CUP.

Španski Senat izglasao aktiviranje člana 155, odnosno ukidanje katalonske autonomije.

Španski premijer Mariano Rajoy pozvao je danas na mir u poruci na "Twitteru" postavljenoj samo nekoliko minuta nakon što je katalonski regionalni parlament proglasio nezavisnost od Španije.

"Pozivam sve Špance da ostanu mirni. Vladavina prava će obnoviti legalnost u Kataloniji", rekao je Rajoy.

Rajoy je u Senatu izjavio da će prvi potez njegove Vlade biti smjenjivanje predsjednika Katalonije Carlesa Puigdemonta i njegovih ministara, ako Senat Parlamenta Španije odobri primjenu specijalnih ustavnih ovlaštenja protiv vlasti tog španskog regiona.

“Ono što se dešava u Kataloniji je jasno kršenje zakona, demokratije, svih prava, a to ima konsekvence“, rekao je Rajoy.

Španski premijer je dodao da su mjere jedini izlaz iz krize.

Španska vlada raspustila katalonske institucije i raspisala izbore

Vlada Španije donijela je odluku o raspuštanju katalonske vlade i parlamenta te raspisala nove izbore na 21. decembar ove godine, objavio je Reuters.

Ova odluka je donesena nakon što je katalonski parlament usvojio deklaraciju o nezavisnosti. Vlada premijera Mariana Rajoya je očekivano donijela odluku o suspenziji autonomije.

- Vjerujemo da je sad najvažnije čuti glas katalonskih građana kako bi oni mogli odlučiti o svojoj budućnosti, a niko izvan zakona ne može djelovati u njihovo ime - rekao je Rajoy u televizijskom obraćanju.

Agencije prenose da je Španija ušla u najtežu političku krizu u posljednjih 40 godina.

SAD: Katalonija je dio Španije, podržavamo ustavne mjere vlade

State department podržava napore Španije da spriječi osamostaljenje Katalonije, objavio je Reuters.

Prema stavu zvaničnog Washingtona, Katalonija je integralni dio zemlje koja ima podršku SAD da ostane jedinstvena.

- Katalonija je integralni dio Španije. SAD podržavaju vladu te države u ustavnim mjerama da održe državu snažnom i jedinstvenom - rekla je portparolka State departmenta Heather Nauert, prenosi agencija.

NATO: Pitanje Katalonije je unutrašnje pitanje Španije

Španija ostaje važan saveznik i član Sjevernoatlanske alijanse (NATO) i pitanje Katalonije je unutrašnje pitanje koje treba riješiti u okviru španskih institucija, rekao je zvaničnik NATO-a danas.

Na pitanje o deklaraciji o nezavisnosti koja je danas usvojena u katalonskom parlamentu, zvaničnik NATO-a je rekao da je Španija predan saveznik, javlja Reuters.

- Ta država snažno doprinosi našoj sigurnosti. Pitanje Katalonije je domaće pitanje koje se treba razriješiti u okvirima španskog ustava - rečeno je u sjedištu Alijanse.

Tusk: Za EU se ništa nije promijenilo

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk kazao je da se za EU ništa nije promijenilo nakon što je katalonski parlament proglasio nezavisnost. Španija je i dalje naša jedina sagovornica, napisao je Tusk u poruci na Tviteru, pozivajući ujedno špansku vladu da se odluči za snagu argumenta, a ne za argument sile.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 176