Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

14 Feb

Evropski parlament podržao upotrebu kanabisa u medicinske svrhe

Poslanici pozivaju Evropsku komisiju i vlasti članica EU da definišu šta je medicinski kanabis, spriječe zloupotrebe i obezbijede finansijska sredstva u novom programu istraživanja terapijskih efekata kanabisa.

Države u kojima je medicinski kanabis zakonit imaju često problema sa uslovima za pristup, propisivanjem i kupovinom tog proizvoda. 

Neki evropski poslanici smatraju da bi sveobuhvatnom regulacijom lijekova na bazi kanabisa bilo ograničeno crno tržište i garantovan kvalitet proizvoda. 

Takođe, tako bi bio ograničen i pristup maloljetnika kanabisu, te omogućena pravna sigurnost i pristup pacijentima koji bi kanabis koristili u medicinske svrhe, sa posebnim mjerama opreza za mlađe osobe i trudnice, navedeno je u rezoluciji.

Poslanici smatraju da postoje zadovoljavajući dokazi prema kojima kanabis ima terapijske efekte u liječenju hroničnog bola kod odraslih, te da ublažava mučninu i povraćanje uzrokovane hemioterapijom, kao i simptome spazmičnosti kod pacijenata sa multiplom sklerozom i pospješuje rast kostiju.

Neki poslanici, koji su po profesiji ljekari, upozoravaju da treba obratiti pažnju na dva ekstrema - mora se djelovati protiv stereotipnih tvrdnji da je kanabis ilegalna i opasna droga, a, s druge strane, treba paziti da pacijenti ne počnu da upotrebljavaju kanbis kad god ih nešto zaboli.

Komesar Evropske komisije za zaštitu potrošača Vera Jurova najavila je dalja istraživanja o terapijskim učincima kanabisa.

Kada je riječ o kanabisu i njegovom korištenju, najliberalnije zemlje u EU su Holandija, Španija, Portugal, Njemačka i Češka, napominju portali za političku analitiku.
klix.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 168