Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

Visoka delegacija Kraljevine Švedske predvođena prestolonasljednicom Victoriom susrela se s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.
Kraljevski par u Bosnu i Hercegovinu došao je i sa ministricom za okoliš i klimu Isabelle Lövin. Nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH delegacija će učestvovati i na konferenciji o klimi i inovacijama u Parlamentu Bosne i Hercegovine te će posjetiti projekte koje podržava Švedska - Muzičku akademiju u Sarajevu i Zanat u Konjicu, kao i Zemaljski muzej BiH u Sarajevu.

Princeza i princ će u četvrtak sa gradonačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva posjetiti Trebević gdje će biti održana radionica o okolišu.

Posjeta predstavlja jednu od dvije posjete koje princeza prestolonasljednica i princ obavljaju svake godine, potvrđeno je u Ambasadi Švedske u BiH.
klix.ba

Delegacija Grada Cazina protekle sedmice je, na poziv gradonačelnika Gostivara, boravila u ovom makedonskom gradu gdje se razgovaralo o mogućnostima saradnje, te je potpisan i Memorandum o prijateljstvu i saradnji dva grada.

 

-„Plan je da se razvije saradnja u više segmenata. Od obrazovanja, kulture, sporta, do eventualno zajedničkih projekata u oblasti turizma, razmjene iskustva za investicije itd. Također, smo zajednički inicirali ideju za organizaciju zajedničkog seminara za o razmjeni iskustava veznih za administraciju, gdje bi pored naše dvije zajednice pozvali i općine iz susjednih zemalja s kojima imamo saradnju.“ , rekao je dr. Arben Taravari gradonačelnik Gostivara.

Zahvaljujući domaćinima na pozivu i interesu za saradnju u budućnosti, gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević je istaknuo; -„Mislim da imamo puno toga zajedničkog, od potreba do problema i zasigurno da razmjena ideja može biti pozitivna za naše zajednice. Naše opredjeljenje je da ova saradnja ne bude samo na nivou gradonačelnika i politika već da povežemo narode, građane naša dva grada kroz sportske, kulturne, privredne i druge aktivnosti i mišljenja sam da tu ima puno prostora za saradnju. Mi iz Cazina gledamo na to sa puno entuzijazma i željom da radimo i sarađujemo i inače sam mišljenja da u ovom našem regionu treba razvijati duh saradnje i interakcije i da u tome jeste rješenje mnogih naših problema.“

Posjeta Gostivaru uslijedila je nakon nedavnog boravka u Cazinu direktora Državnog inspektorata za lokalnu samoupravu Republike Sjeverne Makedonije Seada Sadikoskog i njegovog saradnika Jasmina Redžepija. Kako je dogovoreno i prilikom ovog susreta, saradnja i aktivna komunikacija se nastavljaju. Prilikom boravka u Makedoniji upriličen je i ugodan susret s akademikom Feridom Muhićem, nezavisnim zastupnikom u SOBRANJU R Sjeverne Makedonije.

biscani.net

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 175