Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

30 Okt

Ružnićeva vlada ostaje čvrsta

Predsjednik Skupštine Unsko-sanskog kantona Agan Bunić (SBB) i predsjednica Kluba SBB-a Ilfeta Kadić početkom mjeseca su saopćili javnosti da su u Skupštini odabrali stranu. I dalje će činiti većinu uz Vladu A SDA, sa SDP-om, NB-om i NS-om, a neće pristupati formiranju većine sa SDA. Kao razlog su naveli njihovo protivljenje da se nova koalicija stvara sa laburistima Fikreta Abdića.

 

SBB u USK-u već duže vrijeme ima oprečne stavove u svojim redovima, a taj se sukob upravo odvijao na relaciji između preletača iz SDA Agana Bunića i predsjednice KO SBB-a Azre Hadžić-Bećirspahić, zastupnice u federalnom Parlamentu.

Dodatna pojašnjenja

​Na pres-konferenciji Bunić i Kadić su tvrdili da je predsjednik stranke Fahrudin Radončić upoznat sa njihovom odlukom te da očekuju podršku od stranačkog predsjedništva, jer bi po njima najveće zlo za Krajinu bilo koaliranje sa Abdićevom političkom opcijom.

Nedugo nakon toga Fahrudin Radončić je u intervjuu za N1 kazao da je u USK-u bilo kadroviranja mimo znanja stranačke centrale. Radončić je Buniću “zamjerio” što je, navodno, kao dio parlamentarne većine zaposlio oko 40 osoba u državne institucije, a sumnjivo je njihovo članstvo u SBB-u. Bunić te optužbe odbacuje.

– Kadrovska politika bi trebala biti iznad kantonalne politike, barem to ovdje ne postoji, gdje Azra Bećirspahić to vodi već godinama. Ja sam kadrovska pitanja, koja sam trebao, usaglašavao sa predsjednikom Radonačićem i on je dao saglasnost za pozicije ministara i direktora, tako da ne znam o čemu se konkretno radi. Uglavnom, ne postoji kantonalni odbor niti kadrovska komisija stranke koja bi trebala raditi svoj dio posla, evo ja sam nudio da gradimo stranku i nisam uopšte za to da ulazim u rasprave sa predsjednikom kojeg jesam trebao bolje informisati i o stanju u stranci i oko kadrovske politike, kako bi to sve bolje funkcioniralo, ali mislim da je predsjednik dovoljno upoznat, kazao je Bunić za Oslobođenje.

Na samu odluku da ne ulaze u koalicione odnose sa SDA u USK-u ističe da nije bilo primjedbi.

– Vidjeli ste da nije bilo nikakve reakcije niti otpora, što govori da neke ideje dobro funkcionišu i vrijeme će pokazati da je ovako bolje. Ako dođemo u poziciju da to trebamo dodatno opravdati, mi smo spremni, naglasio je Bunić.

biscani.net

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 173