Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

09 Okt

Britanci imaju još sedam dana da potroše novčiće od jedne funte

Od 16. oktobra okrugli novčić od jedne funte više se po zakonu neće moći koristiti. I dalje će biti moguće vratiti stare kovanice na većini ulica i poštanskih ureda nakon tog datuma.

Do sada je vraćeno oko 1,2 milijarde kovanica, ali oko 500 miliona je još u opticaju.

"Kako se približava rok, želimo potaknuti sve da pronađu svoje kovanice i koriste ih", rekao je Adam Lawrence, glavni izvršni direktor Royal Minta.

Royal Mint je 28. marta uveo novčić od 1 funte kako bi pomogao u sprečavanju krivotvorenja, a jedna od 30 starih verzija procjenjuje se kao lažna.

Opisan je kao "najsigurniji novac na svijetu", s nizom detalja koji onemogućavaju krivotvorenje, uključujući i materijal unutar kojeg se može otkriti nedozvoljeni materijal kada se elektronski skenira. 

Bilo je ipak problema pri uvođenju novog novčića. Smatra se da je malo novca stavljeno u opticaj. Prvo je bilo problema s aparatima koji trebaju prihvatati novac za parking. 

Kompanije su prošle godine upozoravale trezor da će morati ažurirati svoje aparate, a Royal Mint kaže kako bi sva oprema za rukovanje novcem trebala moći prihvatiti novi novčić od 1 funte od 16. oktobra.

Banke potiču klijente da vraćaju svoje stare kovanice što je prije moguće i da ne čekaju krajnji rok.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 171