Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

Vrlo često su nove poslovne ideje u BiH fokusirane na ruralno područje koje predstavlja širok prostor za nove poslove, kao i za zapošljavanje I samozapošljavanje, obzirom da su ruralni predjeli u poslovnom smislu bili zapostavljeni dugi niz decenija prošlog sistema. “Bijeg sa sela” kao način života druge polovine prošlog vijeka izazvao je pustošenje sela. Postoji niz faktora koji se na našim prostorima mogu svesti na nekoliko ključnih: patrijarhalni i tradicionalni kontest, siromaštvo, višedecenijska tendencija industrijalizacije u gradovima na štetu agrara i ruralnog razvoja kao našeg prirodnog potencijala, te migracija selo-grad, selo-inostranstvo, kao posljedice ovih faktora”

 


1

Danas, potreba za mirom, tišinom i čistim zrakom i vodom se naglo povećava, što svakako predstavlja priliku za nove poslovne izazove. Zbog ovoga žene imaju priliku da se “vrate selu” kroz poljoprivrednu proizvodnju, proizvodnju organske hrane, razne usluge, postaju novi i vrlo atraktivni načini privređivanja za život. Biti “svoja na svome”, živjeti od sopstvenog rada, sama kreirati svoje radno i slobodno vrijeme i količinu zarade, riješiti se tradicionalnih oblika poslovanja koji guše inicijativu, kreativnost i slobodu rada i stvaranja sve više postaje želja mladih žena.


3

 

 

Da bi se taj proces ubrzao, potrebno je povećati samopouzdanje i vjeru žena u sebe i svoje mogućnosti, treba ih učiti da žive s promjenama I da promjene posmatraju kao izazove, a ne kao prepreke. Sa druge strane, važno je problem ekonomskih mogućnosti malih lokalnih zajednica posmatrati multisektoralno jer ruralna područja, kao novi prostor za business, nude vrlo širok spektar mogućnosti za razne oblike preduzetništva. Pored toga, važno je uzeti u obzir i savremene trendove života poput ekoloških pristupa poslovanju i zaštiti životne sredine koja je ključni resurs za održiv razvoj.

 


2

 

Ako bi se problem posmatrali kao izazovi, moglo bi se reći da male lokalne zajednice zaista pružaju niz mogućnosti za ekonomski prosperitet žena. Ali, odgovornost za inicijativu ne može biti samo na ženama, već i na cjelokupnoj lokalnoj zajednici koja bi trebala da nastavi da motiviše i stvara odgovarajuće preduslove za jačanje ekonomskog položaja žena u društvu.Osim toga treba konstantno raditi na tome, što putem medija a dijelom i raznih drugih aktivnosti, da se razbiju predrasude koje su ogromne kada je riječ o ženama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

 

Kako je danas biti poljoprivrednik razgovarali smo sa našom  sagovornicom emisiji, Emirom Vuković, koja se bavi organskom proizvodnjom povrća I ljekovitog bilja u Velhovu kao i sa Razijom Dedić iz Ćukova, bavi proizvodnjom voća I povrća te preradom poljoprivrednih proizvoda

 Da li Vlada USK-a podupire žene kao poljoprivrednice razgovarali smo sa Almom Hidić koja je Viši stručni saradnik za biljnu proizvodnju ispred Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 


5

 

Naše sagovornice koje se bave poljoprivredom I preradom poljoprivrednih proizvoda su saglasne da je danas teško biti poljoprivrednik, ali se na kraju isplati. Kako su nam rekle radon vrijeme im je o 0 do 24 sata jer ratarstvo, voćarstvo, stočarstvo zahtijeva angažiranost 365 dana u godini, što zna biti itekako naporno. Međutim, ako si hrabara i uporna tada se sve uspije posložiti i odraditi kako treba.

 

U svijetu je poljoprivreda postala pozitivan trend jer se taj oblik samozapošljavanja i privređivanja digao na značajan nivo i žene koje se bave ekološkim uzgojem raznog bilja, ekoproizvoda za ljudsku prehranu, poluproizvoda za kozmetiku, iz godine u godinu bilježe stalni napredak, pa zašto ne bi I kod nas.

 

Možda Kad bi naša vlast imala malo više sluha za potrebe žena u poljoprivredi, u vidu obuka, raznih usavršavanja I usmjeravanja, naravno I poticaja, vjerovatno bi bilo I više zainteresiranih žena koje bi se bavile poljoprivredom.

 

Međutim, U našoj zemlji postoje razni poticaji međunarodne zajednice koji omogućavaju ženama da se bave poljoprivredom i stočarstvom na jedan savremen način. Iz tog razloga, Potrebno je što više razgovarati sa ženama iz ruralnih područja, razbiti predrasude koje su decenijske kako bi same žene ušle u taj biznis koji im može obezbjediti višestruku korist.

 

Za potrebe ove emisiju sproveli smo I anketu sa građanima Ključa, Bihaća, Velike Kladuše I Cazina.

 

 

 

U nastavku ćemo čuti I rezultate ankete u vidu 150 anketnih listića:

 

Na pitanjen:

 

Da li su poljoprivreda i stočarstvo kao grana privrede potcijenjeni?

 

Odgovor dan dalo je 86 posto ispitanika a odgovor ne 14 posto.

 

 

 

Da li se po vašem mišljenju žene žele baviti poljoprivredom i stočarstvom ?

 

67 posto ispitanika je zaokružilo odgovor da, a 33 posto odgovor ne.

 

 

 

I na posljednje pitanje Da li u BiH ima poticaja za bavljenje poljoprivredom i stočarstvom kada su žene u pitanju?

 

Na kraju zahvaljujemo se svim našim sagovornicima.

Bar “Yuzu” iz grada Lakewood u američkoj saveznoj državi Ohio počeo je servirati kontroverzni koktel koji liči na menstruaciju, i servira se uz tampon. Kako kažu radnici u baru, koktel je dizajniran kako bi se podigla svijest o ženskim bolestima.

U Sarajevu je danas održana konferencija za medije povodom ovogodišnjeg Telemach košarkaškog kampa čije je zaštitno lice bh. reprezentativac i član NBA ekipe Brooklyn Nets Džanan Musa.

Za vrijeme ramazana život muslimana se mijenja u potpunosti.

Za vrijeme ramazana život muslimana se mijenja u potpunosti. Dan postaje noć, a noć dan. U današnje vrijeme to bi značilo da u sedam sati, kada se ispali prvi hitac iz pištolja, počinje vrijeme za iftar – prvi obrok. Svi oni koji drže do tradicije i starih običaja provode cijelu noć u ugodnom razgovoru.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 96