Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

Naime, Napoli bi u grupi E eventualnom pobjedom nad Salzburgom osigurao plasman među 16 najboljih ekipa na Starom kontinentu, uz uslov da Genk ne slavi u gostima kod Liverpoola.

Najzanimljiviji duel očekuje nas u Dortmundu gdje će Borussia dočekati Inter u okviru grupe F. U ovoj grupi Barcelona bi eventualnom pobjedom kod kuće protiv Slavije napravila veliki korak ka osmini finala.

Za sada je još uvijek sve otvoreno u grupi G gdje se sastaju Zenit i Leipzig, odnosno Lyon i Benfica.
klix.ba
Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za august 2019. iznosila je 932 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za osam KM je niža od prosječne plaće isplaćene u julu 2019. godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 47,1 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: Prehrana s 41,8 posto, stanovanje i komunalne usluge s 15,7 posto, higijena i održavanje zdravlja s 5,7 posto, obrazovanje i kultura s 8,6 , odjeća i obuća s 15,2, prijevoz sa sedam i održavanje domaćinstva sa šest posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.
klix.ba

– Kako je ovom prigodom kazao šef IOM-a, a misleći na najavljeno zatvaranje migrantskih centara „Bira“ i „Miral“ po odluci Operativne grupe USK, odluka o zatvaranju centara u nadležnosti je državnih organa, a ne lokalnih vlasti…

Šef misije IOM-a u BiH Peter Van der Auweraert u posjeti je ovih dana USK-u, a boravak je iskoristio da posjeti migrantske i centre gdje borave izbjeglice.

Na osnovu zaključka Operativne grupe USK da se centri “BIRA” i “MIRAL” zatvore, a ujedno i isteka ugovora vlasnika ovih firmi sa IOM-om, nakon 15. novembra centri bi trebali biti zatvoreni.

 

Da li će do toga doći i šta će se desiti s migrantima, odnosno gdje će biti izmješteni, konkretan odgovor nije znao dati niti prvi čovjek Međunarodne organizacije za migracije. U nedostaku nove lokacije, kao i kratkog vremena da se eventualni novi prihvatni centar pripremi za prihvat migranata, smatra da će nastati haotično stanje.

Odluka o zatvaranju centara u nadležnosti je državnih organa, a ne lokalnih vlasti, dodaje Auweraert. U “BIRI” i “MIRAL-u”, ovisno o danu, boravi oko 2.300 ljudi, a njihovo prisilno iseljavanje izazvalo bi nesagledive štete za Bihać i Veliku Kladušu i tamošnje stanovništvo.

biscani.net

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 188