Novi Radio Bihac

radio-play1  wmp  winamp  quick  realp

31 Jan

Potvrđene optužnice protiv Emdžada Galijaševića, Smaila Toromanovića i Adeilaide Galijašević

Danas je u prostorijama Općinskog suda potvrđena optužnica protiv biveš gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića, njegove supruge Adeilaide Galijašević i njegovog prvog saradnika Smaila Toromanovića.

Kako portal KRAJINA.BA saznaje, Emdžadu Galijaševiću i Smailu Toromanoviću su potvrđene optužnice za produženo krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi iz čl. 380 st.2. Krivičnog zakona FBIH i čl. 380 st.3. Krivičnog zakona FBIH, dok je Adeilaidi Galijašević potvrđena optužnica za krivično djelo spriječavanje dokazivanja iz čl. 349 st.2. KZ FBIH u vezi sa članom 28. KZ FBIH.

Neslužbeno saznajemo da je tužilac u ovom predmetu zatražio i dodatno vještačenje cjelokupne imovine i dosadašnjih primanja gore navedenih osoba te da su vještaci koji su radili ovaj predmet o porijeklu imovine pronašli razliku između njihovih stalnih primanja i onog što u ovom trenutku posjeduju. Na osnovu ovog nalaza financijskog vještaka, Tužilaštvo USK je predložilo i mjere oduzimanja imovine (kuće Emdžada Galijaševića).

Već je ranije Tužilaštvo USK stavilo zabranu na prodaju kuće bivšeg gradonačelnika zbog sumnje koja je kasnije i potvrđena od strane financijskih vještaka.

Pored predmeta “10 000 KM” koje je gradonačelnik Galijašević uzeo od bihaćkog privrednika, optuženi se tereti za još dva slična krivična djela primanja mita.

Građani Bihaća, ali i cijelog Unsko-sanskog kantona sa nestrpljenjem očekuju početak suđenja i konačnu presudu s obzirom da je ovo prvi put da se jednom političaru koji je zloupotrijebio svoj položaj predloži oduzimanje ilegalno stečene imovine.

krajina.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 137