Novi Radio Bihac

radio-play1  wmp  winamp  quick  realp

Dalal Omerović, poznata kao Lavica, nakon godinu i šest mjeseci borbe iz koje je izašla kao pobjednik, vratila se u svoj rodni Bihać gdje joj je priređen mali i skroman doček.

Organizatori priče i akcije #ZaDalal organizirali su skroman doček zbog njenog trenutnog stanja i još uvijek osjetljivog organizma.

 

"Moramo naglasiti da zbog stanja naše Dalal mi kao organizatori akcije Za Dalal, nismo mogli organizirati veći doček, iako, budite sigurni u to, da bismo voljeli da ste svi bili s nama", naveli su organizatori.

"Od Bihaća, preko Zagreba i Sarajeva do Essena. Od dijagnoze preko 9 ciklusa kemoterapija, nebrojenih vađenja krvi, nalaza i punkcija do transplatacije i komplikacija koje su nastale poslije, sve do danas bili ste uz Dalal i uz nas. U akciji za Dalal učestvovala je cijela vojska ljudi iz BiH ali i šire. Organizirani su koncerti, turniri, bazari, prodavalo se sve i svašta, pozivao se humanitarni broj i sakupljao novac.

Armija je dala sve od sebe. Dok se armija svim snagama borila da skupi potreban novac za liječenje i transplataciju, Dalal se borila za život. Njen osmijeh, njena snaga i hrabrost bila je motivacija armiji da ne odustaje i da zajedno učini nemoguće. Svi ste vi njena armija.

Svaka donacija, svaki poziv, svaka dova, molitva i uplaćena marka je zaslužna za današnji dan. Ne postoje riječi kojima bi mogli izraziti zahvalnost svima vama koji ste na bilo koji način dali svoju podršku i na taj način učestvovali u ovoj sada sretnoj priči. Bez vas ne bi uspjeli. Zbog svih vas danas slavimo život, slavimo ljubav", naveli su organizatori akcije #ZaDalal.dalal Omerovic fb

Ponedjeljak, 01 April 2019 11:53

U septembru prva povorka ponosa u BiH

LGBT zajednica u Bosni i Hercegovini jutros je podnijela zahtjev nadležnim institucijama za održavanje prve Povorke ponosa u našoj zemlji, javlja reporterka BHRT-a Tatjana Drljić.


povorka1

Prva Povorka ponosa u Sarajevu, trebalo bi da bude održana 8. septembra, a slogan će biti “Ima izaći”, najavili su organizatori.

Oni su poručili da će mjesto održavanja Povorke ponosa biti naknadno dogovoreno, te da će javnost o tome obavijestiti putem svoje zvanične internet stranice.


Članovi LGBT zajednice u BiH su izrazili nadu da će održavanje Povorke ponosa proći bez incidenata.

Parade ponosa se godinama održavaju u Zagrebu, Beogradu, a od nedavno i u Crnoj Gori.

Profesionalne bolesti su bolesti izazvane dužim, neposrednim utjecajima procesa rada i uslova rada na određenim poslovima. Karakterizira ih izrazita, direktna i nesumnjiva povezanost s radnim mjestom i njegovim štetnostima i naporima, a definirane su kroz tri zakona: Zakon o penzionom osiguranju, Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakon o listi profesionalnih bolesti.
Lista profesionalnih bolesti i poslova na kojima se te bolesti javljaju i uslovi pod kojima se smatraju profesionalnim bolestima utvrđuju se Zakonom o listi profesionalnih bolesti. Profesionalne bolesti u pravilu pojavljuju nakon višegodišnje izloženosti hemijskim ili fizičkim štetnostima i naporima. Profesionalne bolesti je važno razlikovati od bolesti vezanih uz rad. No, za nastanak profesionalnih bolesti nisu odgovorni samo radni uvjeti, jer neki zdravstveni poremećaji mogu nastati samo u onih osoba koje već imaju sklonost za nastanak bolesti. Međutim, vrlo često se manipuliše sa pojmom profesionalno oboljenje.

024
 
Žene kao osjetljivije I podložnije raznim oboljenjima, zbog same prirode žene, su u tom slučaju češće u situaciji da traže svoja ugrožena prava tim povodom. Da li ta skupina žena ima zaista ispravan tretman od strane poslodavca, od strane zdravstvenih ustanova,gdje akcenat stavljamo na ljekarsku komisiju za procjenu stepena profesionalnog oboljenja kao I naodluku da li se uopšte radi o profesionalnom oboljenju.
 
Za ovui emisiju kontaktirali smo mnoge sagovornike koji bi nam mogli dati odgovore na ova pitanja ali I inicarati rješenja, kako da se žene koje se nađu u ovakvoj situaciji mogu ispravno ostvariti svoja prava. Pokušali smo doći do informacije da li postoji sprega poslodavaca I zdravstvenih ustanova vezano za ovu temu. Također smo kao I za dosadašnje emisije radili ispitivanje javnog mišljenja putem anketnih listića, ankete koju smo odradili na ulicama gradova USK-a, upita mailom i preko društvenih mreža. 
 
Građani USK-a, tačnije Ključa, Cazina, Bosanskog Petrovca I Bihaća, su odgovorili na nekoliko naših pitanja koja se tiču ove teme.
 
I za ovu  emisiju imali smo anketu u vidu anketnih listića, njih 150, a ovo su rezultati:
 
Na pitanje:
 
Znate li šta je to profesionalno oboljenje?
67 posto je odgovorilo sa da, a odgovor ne je dalo 33 posto.
 
I na pitanje:
Da li se Zakon o radu u BiH ispravno koristi kada su u pitanju žene sa profesionalnim oboljenjima? Odgovor da zaokružilo je 18 posto ispitanika, a odgovor ne 82 posto.
 
Učešće u ovoj emisiji uzeo je Muhamed Mahmutović - predsjednik Saveza sindikata Unsko-sanskog kantona, te dvije djevojke koje nisu željele otkriti svoj identitet, a za naš radio su govorile o svojim negativnim iskustvima.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 186