Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

Nalazite se:Sport»Zmajevi večeras idu po pobjedu u Atini
12 Okt

Zmajevi večeras idu po pobjedu u Atini

Nogometna reprezentacija BiH večeras igra treću utakmicu u okviru kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje se 2014. godine održava u Brazilu. Suparnik im je Grčka. Nakon dva kola izabranici Safeta Sušića imaju šest bodova sa gol razlikom 12:2. Zmajevi u velikoj euforiji dočekuju meč u Atini.

Suparnik našeg državnog tima bit će nacionalna vrsta koja je bila prvak Starog kontinenta 2004. godine. Oni su reprezentacija koja najveću pažnju posvećuje odbrani i prekidima. Njihov nogomet ponekad ne vole ni njihovi navijači. Nije ih lako nadjačati niti pobijediti.

Opasni iz prekida

Greške suparnika strogo kažnjavaju. Mnogi treneri koji su igrali protiv Grka naglašavaju da je protiv njih najvažnije povesti, jer onda igraju ofanzivno i postaju ranjivi. Svakako, kreativnost im nije na visokom nivou.

Selektor našeg državnoig tima Safet Sušić napomenuo je na konferenciji za novinare da očekuju tvrdu utakmicu.

"Igrat će Misimović i još deseterica", rekao je Pape kroz smijeh, a potom dodao kako će početi sa dvojicom napadača, Džekom i Ibiševićem.

Istakao je i kako je Medunjanin nakon duže pauze u posljednje vrijeme igrao za svoj novi klub te je spreman za utakmicu, a zadovoljan je i novajlijom Ervinom Zukanovićem, za kojeg je kazao da može igrati na više pozicija u timu.

Usklađene linije

Popularni Pape je o suparnicima imao samo riječi hvale. Istaknuo je da su 10. na FIFA-inoj rang-listi i da to zaslužuje veliki respekt. Dodao je i kako se nada da će njegovi izabranici prvi postići pogodak, što bi donekle moglo odrediti dalji tok utakmice.

Atmosfera u svlačionici Zmajeva nikada nije bila bolja. Linije djeluju potpuno usklađeno, radi se profesionalno, a reprezentativci već duži period igraju zajedno. Iz prošlih kvalifikacija izvučene su pouke i poruke. Stvoreni su svi preduslovi za jedan veliki rezultat.

Svakako da bi se došlo do željenog rezultata svi igrači koji budu u udarnoj postavi Zmajeva trebaju biti u optimalnom izdanju. Naši mogu puno dobiti ovom utakmicom. Kako na bodovnom, tako i na planu samopouzdanja.

"Ono što je sigurno, mi ćemo igrati otvoreno. Vjerujem u ove momke i nadam se pozitivnom rezultatu", kaže optimistično selektor Sušić koji je uvjeren da imamo argument i za pobjedu.

Kako bi se kvalitetno odgovorilo mogućem presingu, nužno je da protok lopte bude što brži. Također, potrebno je da se bh. reprezentativci što više kreću, nudeći se konstantno u praznom prostoru.

Požrtvovano i hrabro

Ako naši odigraju požrtvovano, kompaktno, hrabro i što je najvažnije koncentrisano, sigurno je da će doći u priliku da nametnu svoje vrline.

Inače, Grci nisu posvećivali previše pažnje u medijima ovoj utakmici. Njihova javnost smatra da su oni apsolutni favoriti u ovom meču i vjeruju u osvajanje tri boda.

Međutim, svi oni koji potcijene BiH griješe, a raspoloženje u obje reprezentacije i oko njih može se promijeniti u 90 minuta.

U konačnici, temelj svega je strpljenje. Za kraj treba istaći da smo sa pomenutim suparnikom do sada odigrali pet utakmica, četiri kvalifikacione (sve izgubili) i jednu prijateljsku (završena neriješeno).

Mogući sastav: Asmir Begović, Mensur Mujdža, Emir Spahić, Ognjen Vranješ, Sejad Salihović, Senad Lulić, Adnan Zahirović, Zvjezdan Misimović, Miroslav Stevanović (Haris Medunjanin), Vedad Ibišević i Edin Džeko.

Utakmica počinje u 20:45 sati uz direktan prijenos na FACE TV.

klix.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 156