Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

01 Nov

Sindikat ljekara USK-a najavio tužbu

Strukovni sindikat ljekara USK-a će zbog neprovođenja potpisanog Sporazuma o zajedničkim mjerama i aktivnostima radi unapređenja stanja u zdravstvu USK-a, potpisanog između Vlade i Strukovnog sindikata ljekara, podnijeti tužbu protiv Ministarstva zdravstva u Vladi USK-a.

Saopćeno je to na jučerašnjoj press-konferenciji upriličenoj u sjedištu Sindikata u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću.

Prošlo je tačno godinu dana od potpisivanja sporazuma Strukovnog sindikata ljekara Unsko-sanskog kantona i Vlade USK-a o zajedničkim mjerama i aktivnostima radi unapređenja stanja u zdravstvu USK. Govoreći o dinamici provođenja potpisanog sporazuma dr. Nedim Kurtagić, predsjednik Strukovnog sindikata ljekara, istaknuo je da se sporazum u potpunosti ne provodi.

Kolektivni ugovor se ne provodi u Lječilištu Gata, a u više zdravstvenih ustanova ljekarima nije isplaćen mjesečni dodatak na plaću u iznosu 300 KM koji je predviđen sporazumom. Prema riječima dr. Kurtagića, odnos Vlade prema Sindikatu nije zadovoljavajući. Postoje slučajevi kada se predstavnici Sindikata ne pozivaju na značajne sastanke koji su od važnosti za reformu zdravstva. Ukoliko se kolektivni ugovor ne počne primjenjivati u svim zdravstvenim ustanovama, ubrzo će uslijediti tužbe.

RTVUSK

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 174