Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

05 Nov

Sporan tekst rezolucije o Cazinskoj buni

Danas su održane dvije sjednice Kolegija Skupštine. Riječ je o nastavku ranije prekinute sjednice, na kojoj su se članovi trebali izjasniti o konačnom tekstu rezolucije o osudi zločina počinjenog nad cazinskim stanovništvom 1950.godine, tokom poznate Cazinske bune.

Ni na današnjem nastavku, članovi Kolegija nisu se mogli usaglasiti oko konačnog teksta rezolucije o osudi masovnog kršenja ljudskih prava civilnog stanovništva u Cazinskoj krajini 1950. i zločina počinjenog od strane totalitarnog komunističkog režima bivše Jugoslavije.

Podsjetimo, rezoluciju je na usvajanje Skupštini USK ponudilo Općinsko vijeće Cazina. Kolegij je zaključio da tekst treba doraditi.

"Radna grupa sačinila je prijedlog teksta koji nije dobio podršku većine i na tome se stalo",kazao je član radne grupe Ivan Prša. On je dodao da, ipak, postoji dilema da li mijenjati tekst usvojen na sjednici cazinskog općinskog vijeća, jer bi to na kraju značilo postojanje dvije rezolucije.

Član Kolegija Asim Kamber mišljenja je da očito ne postoji politička volja za usvajanje ovog važnog dokumenta i što se tiče SDA, ova stranka na tome više neće insistirati, rekao je Kamber. Većinom glasova odlučeno je da se o svemu ponovo razgovara sa predlagačem rezolucije.

Druga sjednica Kolegija bila je u znaku rasprave oko izmjena pojedinih članova i predsjednika skupštinskih komisija. Kako je pojasnio predsjedavajući Hadžipašić radi se o uobičajnom političkom potezu zbog formiranja nove parlamentarne većine. Kolege iz opozicije ipak su zamjerile da načinu na koji je to urađeno. Primjera radi, neke od stranaka uopće nisu zastupljene u radu komisija.

Drugu sjednicu Kolegij održao i zbog utvrđivanja termina nastavka prekinute sjednice Skupštine. Odlučeno je da sjednica bude nastavljena u ponedjeljak, 12.novembra u 10 sati.

Član Kolegija Mirvet Beganović iskoristio je priliku da obavijesti kolege da je i dalje predsjednik Kluba poslanika DNZ, uprkos odluci rukovodstva stranke, koja ga je razriješila ove dužnosti. Beganović ističe da ne prihvata ovakvu odluku, jer je upitna legalnost sjednice na kojoj se raspravljalo o njegovoj smjeni.

RTVUSK

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 155