Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

06 Nov

USK: Poljoprivrednici bez naknade za štete od suše

Komisija za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, stambeno-komunalnu politiku i infrastrukturu razmatrala informaciju o štetama u poljoprivredi na USK nastalim kao posljedica suše u 2012. godini.

Po ovoj tematici, zakazao je čitav sistem, zaključak je danas održane sjednice Komisije za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, stambeno-komunalnu politiku i infrastrukturu nakon samo nekoliko izlaganja.

Iako su na početku kritike upućivane Kantonalnoj civilnoj zaštiti, ubrzo se ustanovilo da su načelnici bili više okupirani lokalnim izborima nego samom problematikom, jer su oni ti koji su trebali proglasiti stanje elementarne nepogode i imenovati komisiju koja će procijeniti štetu. No, to niko nije učinio, izuzev Sanskog Mosta, kod kojeg također nije završena procedura jer se nije očitovalo Općinsko vijeće.

Tako će ovdašnji poljoprivrednici ostati bez naknada za sušom nastalu štetu na svojim poljoprivrednim dobrima. Bilo je i tvrdnji da se općine nisu očitovale zbog toga što nemaju novac za ovu namjenu, što je slučaj i sa ostalim nivoima vlasti. U Kantonalnoj civilnoj zaštiti tvrde da se novac planira samo za plaće uposlenika dok se sve drugo nadoknađuje iz sredstava za posebne naknade, kojih također nema dovoljno.

Ustrajni u naumu da se još ove godine pomogne onima koji žive isključivo od poljoprivrede, članovi Komisije su donijeli zaključak da iniciraju da se o ovoj problematici očituju i Vlada i Skupština, a da resorno ministarstvo sublimira raspoložive informacije i napravi prijedlog mjera, kako bi se odvojila sredstva i iznašlo rješenje za pomoć najugroženijim.

 

krupljani.com

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 149