Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

13 Nov

Vladina potpora privredi USK-u

U nastojanju da se barem djelimično unaprijedi stanje u privredi, na prijedlog resornog ministarstva Vlada USK prihvatila je i otpočela realizaciju četiri programa čija je ukupna vrijednost 800 hiljada KM.

Radi se o programu subvencioniranja kamata plaćenih u 2011. godini, po kreditima odobrenim u komercijalnim bankama u 2009. i 2010. godini za rast i razvoj malog poduzetništva i obrta, zatim programu potpore za povećanje zaposlenosti, program potpore mladim poduzetnicima-početnicima, te programu potpore za podršku mladim osobama bez radnog iskustva koji se nalaze na evidencijama nezaposlenih i koji se po prvi put zapošljavaju s namjerom sticanja radnog iskustva u trajanju od godinu dana ili šest mjeseci, ovisno o stručnoj spremi.

Za ovaj program, koji će implementirati Razvojna agencija USK, planiran je iznos od 200 hiljada KM. Za programe subvencioniranja kamata i poduzetnik-početnik već su objavljeni javni pozivi i traje prikupljanje prijava.

Resorni ministar Kurbegović, ističe da predstoji edukacija po općinama za privrednike i obrtnike da mogu aplicirati na preostale programe, te da očekuje značajan broj aplikanata. Uz to, ministar vjeruje da će u narednoj godini Vlada USK izdvojili još značajniji iznos sredstava za ove namjene.

RTVUSK

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 169