Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

14 Feb

Širom svijeta slavi se Dan zaljubljenih - Valentinovo

U cijelom svijetu danas se obilježava 14. februar, Dan zaljubljenih, praznik koji korijene ima u legendi o svetom Valentinu, svećeniku što mu je prema predanjima glava odrubljena jer je tajno vjenčavao zaljubljene parove u 3. stoljeću.

Cijela priča počela je još u starom Rimu, a glavni lik je svećenik Valentin. Tadašnji car Klaudije I naredio je svim vojnicima da se ne smiju ženiti ili zaručiti jer je smatrao da će ih to odvratiti od ratovanja. On izdaje naređenje i svećenicima da ovakve parove ne smiju vjenčati.

Međutim, svećenik Valentin odlučio se oglušiti na ovu carevu odluku i počinje potajno održavati ceremonije vjenčanja. Tako je bilo sve dok ga vlasti nisu uhvatile i stavile u tamnicu i odrubili mu glavu. Nedugo nakon njegove smrti, narod ga je proglasio svecem, a 14. februar, datum njegove smrti, proglašen je danom koji zaljubljeni trebaju salviti.

Danas se Dan zaljubljenih obilježava u cijelom svijetu i jedan je od najraširenijih praznika. Među nuobičajenim načinima obilježavanja ovog praznika ističe se davanje poklona voljenoj osobi, a sve više se organizuju posebne manifestacije u čast svih zaljubljenih.

federalna.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 262