19Septembar2019

left

Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

28 Aug

Biden: Vlada Sirije izvršila hemijski napad

Potpredsjednik SAD-a izjavio da nema sumnje da iza hemijskog napada u predgrađu Damaska stoji sirijska Vlada, a intervenciju protiv Sirije podržala i Australija.

 Američki potpredsjednik Joe Biden je izjavio je da je sirijska Vlada odgovorna za napad hemijskim oružjem na civile izvršen prošle sedmice u pregrađima Damaska.

"Nema sumnje o tome ko je odgovoran za to užasno korišćenje hemijskog oružja u Siriji - sirijski režim", rekao je Biden u govoru veteranima Američke legije u Houstonu.

"Oni koji koriste hemijsko oružje protiv muškaraca, žena i djece koji se ne mogu braniti, trebaju i moraju se smatrati odgovornima", rekao je Biden.

Bijela kuća je u utorak saopštila da predsjednik Barack Obama još nije odlučio kako će Sjedinjene Američke Države odgovoriti na sporni napad.

Australija, dolazeća predsjedavajuća članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, podržala je moguću intervenciju protiv Sirije, pa i u slučaju da se Vijeće ne uspije dogovoriti o akciji.

Australija je blizak saveznik SAD-a i u nedjelju bi trebala preuzeti rotirajuće rukovodstvo u Vijeću sigurnosti.

Razgovor sa žrtvama

Napad se dogodio 22. augusta u predgrađima Damaska. Tom prilikom je ubijeno 355 ljudi, što su potvrdili Ljekari bez granica.

Pobunjenici su optužili sirijski režim da je hemijskim oružjem ubio civile, dok Vlada tvrdi da su pobunjenici krivi za napad.

U ponedjeljak su snajperisti pucali na vozilo inspektora UN-a koji u Damasku istražuju tvrdnje da je u napadu korišćeno hemijsko oružje.

Na konvoj je pucano u tampon-zoni između područja koja kontrolišu pobunjeničke i Vladine snage u blizini Damaska, na putu ka Mouadamiyi i Ghouti, mjestima na kojim je prilikom napada navodno korišćeno hemijsko oružje.

Konvoj je uspio ući u Mouadamiyu, gdje su stručnjaci UN-a posjetili dvije poljske bolnice i uzeli uzorke, te razgovarali sa žrtvama.

Stav Britanije i Francuske

Britanski premijer David Cameron rekao je u utorak kako bilo kakva vojna akcija protiv Sirije mora biti ograničena i ne smije imati za posljedicu uvlačenje u širi bliskoistočni konflikt.

Ratni avioni i vojni transporteri počeli su pristizati u britansku vojnu bazu na Kipru, na manje od 100 milja od Sirije, što bi mogao biti znak ubrzanih priprema za vojni udar na sirijski režim, prenio je britanski Guardian.

Predsjednik Francuske Francois Hollande optužio je sirijski režim za upotrebu hemijskog oružja, suprotno svim konvencijama ratovanja, rekavši da je to Francuska spremna kazniti.

Izvor: Al Jazeera

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 192