19Septembar2019

left

Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

09 Okt

Bangladeš: Požar u tekstilnoj tvornici, 9 mrtvih

U požaru u tekstilnoj tvornici u predgrađu Dhake, glavnoga grada Bangladeša, smrtno je stradalo najmanje devet osoba.

Priopćio je to jučer službeni izvor. Požar je gotovo potpuno ugašen osim jednog skladišta koje je još u plamenu, a hitne službe čekale su novi dan za pretraživanje ruševina, kazao je lokalni dužnosnik Dilruba Khanom.

 Upozorio je da bi mrtvih moglo biti još iako je većina od 3000 zaposlenih u tvornici već napustila radno mjesto kad je buknuo požar. 'Vatrogasci su zasad našli devet tijela', kazao je.

Hitna zaštita radnika

Inače, u Bangladešu se već duže postavlja pitanje sigurnosti radnika u tvornicama. U novembru prošle godine 112 radnika poginulo je u požaru koji je buknuo u tvornici u industrijskom predgrađu Dhake, a u aprilu se urušila tvornica, također u predgrađu glavnoga grada, pri čemu je poginulo 76 radnika, a ozlijeđeno 700.

Naime, poslije se doznalo kako su se vlasnici te tvornice oglušili na upozorenja da prekinu rad u zgradi u kojoj su dan prije uočene pukotine. U Bangladešu je proizvodnja odjeće za inozemne tvrtke u procvatu, no proizvodi se u lošim uvjetima i često se događaju požari i nesreće.

Zbog malih plaća i loših radnih uvjeta potkraj semptembra na ulice Dhake izašlo je više desetaka hiljada radnika, dok ih je u prosvjedu ukupno bilo dvjesto hiljada.

 

hrt.hr

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 159