19Septembar2019

left

Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

10 Okt

Lideri u Briselu, počela treća runda dijaloga o presudi "Sejdić - Finci"

BRISEL - U Briselu je danas nešto iza 09.00 sati počeo sastanak političkih lidera u BiH sa zvaničnicima Evropske unije, predvođeni komesarom za proširenje Štefanom Fueleom, potvrdio je za Agenciju Fena glasnogovornik komesara Fuelea Peter Stano.

 Lideri će na sastanku pokušati usaglasiti model implementacije presude "Sejdić-Finci" te pitanja koja blokiraju evropski put BiH.

Završetak sastanka očekuje se u 12.00 sati.

08.00

U Briselu danas treća runda dijaloga

U Briselu će danas biti nastavljena treća runda dijaloga na visokom nivou između Evropske komisije i BiH tokom koje će u fokusu biti provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci", te mehanizam koordinacije BiH sa EU.

Sastanku u okviru dijaloga, koji je organizovan na inicijativu komesara EU za proširenje Štefana Filea, iz Republike Srpske prisustvovaće predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović, te predsjednik SDS-a Mladen Bosić i njegov zamjenik Predrag Kovač.

Početak sastanka planiran je u 9.00 sati, dok će komesar za proširenje EU Štefan File u 12.00 saopštiti rezultate razgovora.

Treća runda prekinuta je prošle sedmice da bi se dalo političkim liderima iz BiH vremena da usaglase detalje sporazuma o provođenju odluke u slučaju "Sejdić i Finci" i o mehanizmu koordinacije.

Predstavnici Srpske otputovali su u Brisel sa ranije usaglašenim stavom o provođenju odluke "Sejdić i Finci".

Lider SNSD-a Milorad Dodik je rekao da, ukoliko partije iz Federacije BiH ne postignu dogovor u vezi sa provođenjem odluke "Sejdić-Finci", pokazaće se da je BiH apsolutno problematična i da je riječ o suštinskim neslaganjima hrvatskog i bošnjačkog naroda.

"Ukoliko ne dođe do dogovora u Federaciji, svjestan sam da je Evropa odlučna da preduzme određene mjere sankcionisanja i tada smo i mi predmet tih sankcija...Republika Srpska nije spremna da trpi i bude kolateralna šteta u svemu tome. Jasno ćemo poručiti javnosti ko je kriv, a vidjećemo i na koji način ćemo se odbraniti od te štete", naglasio je Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske.

On je rekao da u tom slučaju Republika Srpska ispada kolateralna šteta, jer zbog nečinjenja u FBiH Srpska ima posljedice.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić i njegov zamjenik Predrag Kovač otputovali su danas u Brisel, gdje će učestvovati trećoj rundi razgovora. Bosić i Kovač očekuju da će stranke iz FBiH dogovoriti način izbora dva člana predsjedništva iz FBiH.

Sedmočasovni susret u Sarajevu između pet najvećih stranaka u FBiH nije završio dogovorom, a za to im preostaje još jedna šansa – na samom sastanku sa Fileom koji bi trebalo da traje od 9.00 do 12.00 sati, i čije produženje nije predviđeno.

Pred odlazak u Brisel, Izetbegović je istakao da se nada da će dogovor biti postignut.

On je najavio mogućnost da u Briselu bude razmatran i model koji je SDA ranije predložila, a koji, kako je naveo, izlazi u susret svima i svemu, osim sujeti ljudi koji žele biti predlagači.

Raguž smatra da je potrebno uložiti sve napore kako bi dogovor bio postignut.

Na prethodnom sastanku u Briselu 1. oktobra, lideri političkih stranaka iz BiH potpisali su principe za provođenje odluke "Sejdić i Finci", u kojima se navodi da će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno - jedan član iz Republike Srpske, a dva iz FBiH. Učesnici sastanka dobili su od zvaničnika EU 10 dana za postizanje konačnog dogovora.

Dan uoči sastanka u Briselu, iz Fileove kancelarije su poručili da od političara iz BiH sutra žele čuti konkretna rješenja.

Fileov portparol Peter Stano istakao je da je Brisel trenutno fokusiran na postizanje konačnog rješenja.

(Vijesti.ba/SRNA)

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 169