19Septembar2019

left

Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

15 Apr

Na granici Hrvatske i Srbije nastala nova "država" - Liberland

Slobodna Republika Liberland je prema svemu sudeći nova "država" na Balkanu, nastala između Republike Srbije i Republike Hrvatske.

Nalazi se na sjevernom dijelu granice između dvije države, na oko deset kilometara istočno od Sombora, a najlakše ju je locirati ukoliko domicilno stanovništvo pitate gdje je Gornja Siga.

Zahvaljujući graničnom sporu Zagreba i Beograda zbog komada zemlje na istočnoj obali Dunava, Čeh Vit Jedlička odlučio je na tom sedam kvadratnih kilometara velikom tlu proglasi novu državu.
Zvanično imenovanje desilo se u ponedjeljak 13. aprila i u ovom trenutku predstavlja treću najmanju zemlju Evrope, odmah iza Vatikana i Monaka.

Slogan države je "Živi i pusti druge da žive", a Liberland će, kako tvrdi njen osnivač i predsjednik Jedlička, osigurati svojim stanovnicima punu ličnu i ekonomsku slobodu. Ustav države ograničava moć političara koji bi mogli pokvariti slobode koje će uživati njeni građani.
Liberland preko svoje web stranice poziva sve zainteresovane da postanju njeni građani. Neki od uslova za apliciranje su da zainteresovani moraju poštovati tuđa mišljenja bez obzira na etničku ili vjersku pripadnosti, da nemaju komunističku ili nacističku prošlost te da nisu kažnjavani pred zakonima svojih matičnih država.

Sve aplikacije preuzimaju se samo elektronskom poštom jer, kako kaže Jedlička, u državi trenutno nedostaje pošta.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 156