19Septembar2019

left

Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

20 Apr

Luksemburg: Uspješan doručak "Prijatelji BiH"

U Luksemburgu je održan neformalni radni doručak “Prijatelji Bosne i Hercegovine” na kome su bili prisutni ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije. Svi učesnici sastanka su iskazali punu opredjeljenost svojih zemalja i Evropske unije u cjelini da podrže sve nivoe vlasti u BiH u predviđenim reformama.

Naglasili su da će podrška uslijediti nakon implementacije seta reformskih mjera.

Na sastanku je rečeno i da veliko prisustvo ministara vanjskih poslova pokazuje interes tih zemalja da BiH uđe u fazu stabilnosti i ekonomskog razvoja.

Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak smatra da je veliki iskorak činjenica da BiH sada ima Vlade na svim nivoima.

“Sada treba da idemo u implementiranje svega onoga što je pred Bosnom i Hercegovinom”, rekao je Lajčak za BHRT.

“Cijeli sastanak mogu opisati u jednoj rečenici: Oprezni optimizam”, rekla je nakon  neformalnog okupljanja ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Maden Ivanić kaže kako je BH delegacija uspjela u Luksemburgu danas ostaviti dobar utisak.

“Ali mora se početi nešto i raditi. Treba riješiti mehanizam koordinacije i kada to uradimo onda možemo da odlučnije krenemo u iskorištavanju poslovnog ambijenta koji postoji”, rekao je Ivanić.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak zadovoljan je današnjim sastankom, ali naglašava da su evropski partneri oprezni prema svemu što dolazi iz BiH, jer su navikli od političara da krše rokove. On se nada da će takvo mišljenje biti demantirano i da će iz naše zemlje krenuti jedna “nova priča”.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 186