19Septembar2019

left

Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

27 Apr

Broj žrtava razornog zemljotresa popeo se na 3.326 osoba

Broj poginulih u zemljotresima koji su pogodili Nepal raste i sata u sat, a Nacionalni centar za hitne operacije objavio je da je poginulo 3.326 osoba, dok je 6.500 povrijeđeno, prenio je BBC. Prema zvaničnim podacima, oko 90 osoba je stadalo od zemljotresa u Kini i Indiji. 

Spasioci su stigli do prvih himalajskih sela iz kojih do sada nije bilo nikakvih vijesti nakon zemljotresa, čiji je udar iznosio 7,8 stepeni. U lavini izazvanoj potresom na Mont Everestu poginulo je 18 osoba. 

Desetine hiljada Nepalaca spavaju na ulicama, veze su prekinute i električne energije ima samo mjestimično. Šatori i voda za piće dijele se na oko 10 punktova u Katmanduu, ali je pružanje pomoći otežano zbog mnogih manjih potresa koji nisu jenjavali. Mnogi su se okupili oko ruševina nekadašnjih obilježja grada, poput tornja Darara iz 1832. godine, odakle su izvučena tijela desetine poginulih. Fotografišu ostatke tornja, ali slikaju i sebe na zaprepašćenje Nepalaca koji su došli iz drugih dijelova zemlje da se priključe spasilačkim akcijama. 

Društvena mreža Facebook aktivirala je sihurnosnu karakteristiku koja omogućava korisnicima, koji su se zatekli u ugroženom području, da obavijeste prijatelje i porodicu da su dobro. I kompanija Google,čiji je jedan od direktora stradao u lavini na Himalajima, aktivirao je svoj sistem za lociranje korisnika. 

Mnoge zemlje ponudile su materijalnu pomoć i poslale spasilačke ekipe da pomognu nepalskim vlastima u spasavanju. 
Spasioci su na terenu i strahuje se da će bilans žrtava biti veći. Ovo je najgori zemljotres koji je pogodio Nepal u posljednjih 80 godina i razorio je stare dijelove Katmandua. 

federalna.ba/Beta

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 129