19Septembar2019

left

Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

04 Maj

Na jugu Filipina ubijen Abdul Basit Usman

Filipinac Abdul Basit Usman, koji se nalazi na američkoj listi najtraženijih terorista, ubijen je u sukobima sa bezbjednosnim snagama na jugu Filipina, saopšteno je iz pobunjeničkih grupacija.

Jedan od zvaničnika jedne od najvećih filipinskih pobunjeničkih grupacija "Islamskog oslobodilačkog fronta Moro" Ghazali Jaafar rekao je da je Usman ubijen u planinskom dijelu dok je bio u pratnji pripadnika te organizacije.

"Možemo da potvrdimo da je Usman poginuo i da je njegovo tijelo spaljeno u skladu sa muslimanskom tradicijom", izjavio je Jaafar, ali nije žlio da kaže ko je odgovoran za njegovo ubistvo.

Filipinski vojni zvaničnik Gregorio Catapang potvrdio je da je Usman ubijen, ali ni on nije dao jasno objašnjenje ko je odgovoran za likvidaciju.

Filipinska vojska saopštila je da je u sukobu poginulo i pet Usmanovih sljedbenika i da su ga neki od njegovih ljudi, možda prevarili.

Filipinske bezbjednosne snage tragaju za Usmanom od kako je u januaru izbjegao policijsku akciju u kojoj je ubijen Malezijac Zulkifli bin Hir za kojim su SAD raspisale novčanu nagradu u iznosu od pet miliona dolara.

Za Usmanom su SAD raspisale nagradu od milion dolara i bio je tražen zbog više bombaških napada na jugu Filipina.

federalna.ba/Srna

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 216