Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

29 Mar

Florence Hartmann puštena na prijevremenu slobodu

Bivša glasnogovornica Haškog tužilaštva Florence Hartmann puštena je nakon pet dana na prijevremenu slobodu nakon što je uhapšena jer nije odslužila kaznu za nepoštivanje suda.

Predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Theodor Meron donio je odluku da se Hartmman pusti nakon što je odslužila dvije trećine sedmodnevne kazne zatvora na koju je osuđena 2011. godine.

"Predsjednik Meron je cijenio njeno izvrsno ponašanje u pritvorskoj jedinici", navodi se u saopštenju Tribunala.

Hartmann je uhapšena u četvrtak, 24. marta kada je došla da prisustvuje presudi bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Nju je Tribunal 2011. godine osudio na sedam dana zatvora zbog nepoštovanja suda. U novembru 2011. Tribunal je globu od 7.000 eura, kojom je zbog nepoštovanja suda kaznio Hartmannovu, pretvorio u zatvorsku kaznu od sedam dana i izdao nalog za njeno hapšenje.

Hartmannova je, prethodno, ignorisala dvije naredbe suda da u određenom roku plati kaznu.

Nalog za hapšenje Hartmannove Žalbeno vijeće Tribunala uputilo je tada vlastima Francuske, ali su one odbile da ga sprovedu, uz obrazloženje da imaju obavezu da međunarodnom sudu izruče samo optužene za ratne zločine, ali ne i za nepoštovanje suda.

Od tada, predstavnici Tribunala su odbijali da odgovaraju na novinarska pitanja o Hartmannovoj, koja je često boravila u Hrvatskoj i BiH, i u medijima širom regiona kritikovala rad Tribunala.

Tribunal je Hartmannovu 2009. proglasio krivom za nepoštovanje suda zato što je objavila dvije povjerljive odluke suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića. 

federalna.ba/BIRN

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 177