Novi Radio Bihac

radio-play1  wmp  winamp  quick  realp

13 Apr

U Bihaću održani Dani otvorenih vrata Razvojne banke FBiH

Na Danima otvorenih vrata Razvojne banke Federacije BiH, uz podršku Udruženja poslodavaca Federacije, Privredne komore Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća, krajiškim privrednicima su prezentirane nove kreditne linije, koje bi za krajnji cilj trebale rezultirati poboljšanjima u ovom sektoru.

Poboljšavanje razvoja Federacije BiH u kontinuitetu, krenuvši od stanja cijena, pa do pojednostavljivanja obrade i procedura odobravanja kredita za privrednike, cilj je novih kreditnih linija koje nudi Razvojna banka.

„Nekoliko kreditnih linija smo smanjili sa 5 na 4 posto, i otvorili smo neke nove linije, odnosno prioriteti, proizvodnja, izvoz, poljoprivreda“, rekao je Salko Selman, predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH.

Dosadašnja iskustva krajiških privrednika u poslovanju sa ovom bankopm i nisu pozitivna, pa se nadaju da će ova obećanja iz Uprave banke, biti ispoštovana.

„Radili smo prije desetak godina veću investiciju, nismo uspjeli dobiti kredit kod Razvojne banke mada smo imali svu potrebnu dokumentaciju, biznis plan naš je zadovoljavao sve njihove uslove, nismo uspjeli dobiti-ni dan danas ja ne znam zašto. Išli smo kod komercijalnih banaka, plaćali smo užasno skupe kamate, 12-13 posto“, ističe Zilha Jusić, vlasnica hotela.

Upravo zato je Udruženje poslodavaca Federacije proteklih mjeseci i pregovaralo sa predstavnicima Razvojne banke, a rezultat su manje kamate na kreditiranje.

„Mi smo kroz novo rukovodstvo Razvojne banke uspjeli dogovoriti manje kamatne stope koje se danas na našem tržištu u FBiH mogu naći kao najpovoljnije“, rekao je Edin Ibrahimpašić, Udruženje poslodavaca FBiH.

Krajiški privrednici bi trebali prepoznati svoj interes u novim kreditnim linijama Razvojne banke, koja bi morala biti imperativ kad je u pitanju povoljno finansiranje, što bi i rezultiralo poboljšanjem poslovne klime.

federalna.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 183