19Septembar2019

left

Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

03 Maj

Danas je Svjetski dan slobode medija

Svjetski dan slobode medija (World Press Freedom Day) obilježava se svake godine 3. svibnja. Ustanovila ga je Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine s ciljem promicanja slobode izražavanja koju posebno trebaju poticati i poštivati vlade zemalja članica UN-a.

Ljudska prava, demokratska društva i održivi razvoj zavise od slobodnog protoka informacija. A pravo na informisanje zavisi od slobode medija. Svake godine obilježavamo Svjetski dan slobode medija kako bismo istakli osnovne principe, da bismo zaštitili nezavisnosti medija i da bismo odali počast medijskim radnicima koji su rizikovali i izgubili svoje živote dok su obavljali svoju profesiju.

Ove godine, Svjetski dan slobode medija se poklopio sa tri velike prekretnice. Na današnji dan je pre 250 godina usvojen prvi zakon o slobodi informisanja u svijetu, koji je usvojen na teritoriji na kojoj se danas nalaze Švedska i Finska, a prije 25 godina je usvojena Windhoek deklaracija o principima slobode štampe. I na kraju, 2016. godina je takođe i prva godina sprovođenja Ciljeva održivog razvoja.

Sloboda medija i slobodan protok informacija su neophodni ne samo da bi se informisali građani o Ciljevima, već i da im se omogući da smatraju svoje lidere odgovornim za ispunjenje onih obećanja koja su dali. Mediji, uključujući i sve više, nove online/internet medije – služe nam kao naše oči i uši. Mi svi imamo koristi od informacija koje nam oni pružaju.

Slobodna, nezavisna i sigurna medijska okruženja su od ključnog značaja. Ipak novinari su, sve češće, ugroženi, maltretirani, ometani i često ubijeni tokom potrage za informacijama. Mnogi su nestali u detonacijama, neki u užasnim uslovima, zbog rasvetljavanja vladinih neuspjeha, koruptivnih radnji ili društvenih problema.

Veoma sam zabrinut zbog sve većeg restriktivnog okruženja u kome se nalaze medijski radnici u mnogim zemljama. Ograničenja slobode izražavanja stavljaju okove na sam napredak. Na ovaj Svjetski dan slobode medija, pozivam Vlade, političare, privrednike i građane da se obavežu da će čuvati i štititi nezavisne i slobodne medije. Bez ovog osnovnog prava, ljudi su manje slobodni i manje osnaženi. Uz njega, mi možemo zajedno da radimo za svijet dostojanstva i mogućnosti za sve.

Uspostavom Svjetskog dana slobode medija želi se upozoriti na to da se sloboda medija svakodnevno onemogućava u zemljama širom svijeta. Publikacije su cenzurirane, a novinari, urednici i izdavači se napadaju, zatvaraju i ubijaju. Afrički novinari želeći zaštititi novinarska prava i poticati na medijski pluralizam i nezavisnost 3. svibnja 1991. godine donijeli su Deklaraciju u Windhoeku u Namibiji. Deklaracije proklamira načela slobode tiska, pod kojom se podrazumijeva neovisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 173