Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

Nalazite se:Sport»Fantastični karneval kao završnica 31. ljetnjih Olimpijskih igara
22 Aug

Fantastični karneval kao završnica 31. ljetnjih Olimpijskih igara

Svečanom ceremonijom u Rio de Janeiru, uz sambu i karnevalsku atmosferu na stadionu Marakana, sinoć su završene 31. ljetnje Olimpijske igre.

Prije početka ceremonije sa krova stadiona Marakana ispaljen je vatromet u čast pronalazača Alberta Santosa Dumoa. Ceremonija je počela emitovanjem originalnog snimka Alberta Santosa Dumoa, koga Brazilci nazivaju "ocem avijacije".

Na teren slavnog stadiona prvo su izašli plesači obučeni u šarene kostime.

Nakon njih, uz zvuke sambe, počeli su da izlaze i predstavnici 207 olimpijskih ekipa. Svi su zajedno izašli, bez odvajanja, kao simbol jedinstva. Uprkos kiši, na terenu i tribinama svi su se dobro zabavljali i plesali uz mješavinu brazilske tradicionalne muzike i elektro zvuka i sve je ličilo na veliki karneval.

Tokom ceremonije prikazano je kulturno naslijeđe Brazila, a jedna od tema bila je: "Brazilci mogu da rade golim rukama", što se odnosilo na heklanje i čipku. Nakon toga Brazilci su podsetili i na tradiciju obrade gline i pravljenja figurica od tog materijala. Dio ceremonije nazvan je Olimpijska krila, kojom su organizatori ukazali na lepote i različitost Rija.

Organizatori su podsjetili na najvažnije trenutke sa takmičenja u prethodnih 16 dana, a dodijeljene su poslednje medalje na takmičenju, učesnicima maratonske trke koja je održana u nedjelju, pa je intonirana himna Kenije za pobjednika.

Intoniranjem olimpijske himne skinuta je olimpijska zastava na Marakani. Gradonačelnik Rija predao je zastavu predsjedniku Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomasu Bachu, a on guverneru Tokija, čime je tom gradu zvanično predato domaćinstvo narednih Olimpijskih igara Tokiju. Prikazana je kratka video prezntacija glavnog grada Japana, a na scenu je zatim izašao i premijer Japana Shinzo Abe, obučen u kostim lika iz video igre Super Marija, koji je ubrzo skinuo.

Predsjednik MOK zahvalio je na gostoprimstvu i rekao da je Brazil ovih dana animirao cijeli svijet i da je bio pravo mjesto za održavanje Igara.

"Rio je iskazao spajanje različistosti i brisanje granica. Sportisti, opčinili ste svijet fantastičnim izdanjima i pokazali svu snagu sporta da ujedini cijeli svijet. Time što ste bili pod jednim krovom u Olimpijskom selu pokazali ste da možemo da budemo ujedinjeni. Hvala sportistima u izbjegličkom timu, insiprisali ste nas svojim talentom i ljudskošću, simbol ste nade za milion izbjeglica u svijetu. I nakon Igara ćemo biti na vašoj strani", rekao je Bach.

"Došli smo u Brazil kao gosti, a danas se osjećamo kao prijatelji. Zauvijek ćete biti u našim srcima", rekao je Bach ali na portugalskom jeziku. On je zatim, u skladu sa tradicijom, Olimpijske igre u Rio de Janeiru zvanično proglasio zatvorenim, a zatim je nakon kratkog muzičkog programa ugašen olimpijski plamen. Ceremonija je završena uz brojne pelsače sambe i veliki vatromet.

Na 31. Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru učestvovalo je više od 11.000 sportista iz 206 zemalja. BiH imala je svojih 11 predstavnika, koji se nažalost nisu uspjeli plasirati u daljnji tok takmičenja. 

Takmičenje u Riju obilježili su jamajčanski atletičar Usain Bolt i američki plivač Michael Phelps. Bolt je treći put uzastopno osvojio zlatne olimpijske medalje u trkama na 100 i 200 metara i štafeti 4 x 100. Phelps je osvojio pet zlatnih i jednu srebrnu medalju u Riju, a ukupno 28 olimpijskih medalja, od čega 23 zlatne, po čemu je rekorder. Obojica su saopćili da se više neće takmičiti na Olimpijskim igrama.

Također, u centru pažnje bila je i američka gimnastičarka mlada Simone Biles koja je na svojim prvim Igrama osvojila četiri zlatne i jednu bronzanu medalju, kao i njen sunarodnik plivač Ryan Lochte, koji je napravio veliki skandal jer je slagao da je bio opljačkan u Riju.

Organizatori Igara suočavali su se sa brojim problemima, od straha za sigurnost, praznih stolica na tribinama borilišta, pa do problema sa vodom, koja je tokom takmičenja u skokovima u vodu i vaterpolu pozelenila.

Olimpijska selekcija SAD bila je najuspešnija sa 121 medaljom, od čega 46 zlatnih.

Prvi put na Igrama učestvovao je i tim izbeglica, koji je osvojio dvije medalje, a debitovali su Kosovo i Južni Sudan.

federalna.ba/Beta

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 170