Novi Radio Bihac

radio-play1  wmp  winamp  quick  realp

15 Dec

Održan seminar za srednjoškolce “ Mladi u bh društvu”

Srednjoškolci iz svih dijelova Bosne I Hercegovine, prisustvovali su edukovno-zabavnom seminaru, koji se u Sarajevu održavao 4 dana. Bila je ovo prilika za upoznavanje se kulturno-historiskim znamenitostima glavnog grada, vjerskim institucijima,ali i razvijanja međusobnog dijaloga u cilju prihvatanja različitosti, uvažavanja mišljenja i jačanja sopstvenog stava.

Organizator seminara za mlade bila je relativno mlada, ali vrlo afirmativna I ambiciozna organizacija Youth for Peace( Mladi za mir) sastavljena također od mladih ljudi nešto starijih generacija, koji su kroz nekoliko interesantnih radionica pokazali učesnicima seminara koliko je bogatsvo različitosti, koje ova zemlja ima I kako je zapravo snaga I veiki potencijal upravo u toj različitosti. Teme koje su bile zastupljene su nenasilna komunikacija, identitet, diskriminiacija I strategija za mlade u Bosni I Hercegovini. Ono što jako interesantno I ohrabrujuće je da su mladi pokazali visok stepen zanimanja, razumijevanja I želje za znanjem, druženjem, ali I apsolutnim stavom da je u našoj zemlji moguć napredak, ako se bez etiketa prošlosti, koje se neće zanemariti, okrenu budućnosti. 70 učesnika iz 37 gradova BiH od Bihaća, Goražda, Travnika, Živinica, Trebinja, do Orašja, Rudog, Berkovića nose zaista pozitivna iskustva, koja imaju namjeru prezentovati I u sredini iz koje dolaze.

Planovi organizacije Youth for Peace nisu skromni, ali nisu I nemogući. Njih 35 do 40 koliko čine udruženje, sastavljeni su također od različitih vjerskih I nacionalnih grupa, različitih profila I zanimanja, svakodnevno na različitim projektima rade I sa djecom u riziku, što je kako ističu jako osjetljivo, budući da djeca potiču iz veoma siromašnih porodica ili se radi o djeci bez roditeljskog staranja. Do sada su organizovali nekoliko kampova( ljetnji I zimski), kao I posjetu Itaiji( zemlji partner projekta Caritas Italiana). Iskustva koja svakodnevno stiču, kao I potvdu svoje vrijednosti kroz zadovoljstvo djece, veliki su motiv okupljenim u Youth for Peace da rade jedan važan posao, koji nije zanemarljiv kada se uzme ukupna situacija u našoj zemlji koja je još uvijek opterećena ratom, siromaštvom I bezvoljnošću. Upravo mladi ljudi, mogu pomjeriti granice, te ovoj zemlji I njenim građanima donijeti toliko očekivani prosperitet. Znanja im ne nedostaje, učiće još, samo još poraditi na volji I motivaciji, da je moguće, ako se vjeruje da je posao koji se radi moguć, ispravan I realan. Takvu vrstu podrške, ohrabrenja I motivacije pokazali  su im i prisutni članovi organizacije Youth for Peace, koji  su ih na ličnom primjeru uvjerili da je moguće nakon nekoliko godina neformalnog rada, danas imati jednu mladu organizaciju sa čvrstim temeljima I velikim ambicijama. Jedna od ideja jeste izgradnja vlastitog objekta, kako bi se budući učesnici seminara mogli družiti u mnogo većem broju, jer se I na ovaj seminar prijavio puno veći broj djece od planiranog.

Seminar za srednjoškolce “ Mladi u bh društvu” ulijeva  optimizam  da se ovoj zemlji budi nada za bolje sutra, samo trebamo učiniti sve da ta mladost u BiH I ostane. Sudeći po viđenom, za ovu mladu raju okupljenu  u “ Youth for Peace “ još ćemo čuti.

Jasmina T. Pajić
BHMagazin.com

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 226