Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

11 Jan

Novalić i Rošić o pomoći federalnog nivoa Unsko-sanskom kantonu

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić potvrdio je danas novinarima u Bihaću, tokom posjete Unsko-sanskom kantonu, da je na proširenoj sjednici Vlade USK-a kojoj su prisustvovali i federalni ministri bilo govora o programu javnim investicija Kantona za koji je Novalić kazao da nije usvojen na legalan način.

Dodao je da to nije jedini kanton nego još četiri kantona nisu dostavila te programe koji bi na određeni način bili inkorporirani u program javnih investicija Federacije BiH te je odlučeno da se sačeka još petnaestak dana s donošenjem federalnog plana, dok se ne usvoji legalan program javnih investicija u USK-u.

Pojasnio je da kantonalni program ima definirane prioritete sa stanovišta kantonalne vlade, ali postoji i stav Vlade Federacije o programskim javnim investicijama u tom kantonu.

"Ako ostavimo budžetsku podršku koju smo dogovorili, najveći transferi koji slijede odnosit će se na putnu infrastrukturu, a radi se o tri kredita. No kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) ne može biti realiziran bez povećanja akciza. Oko 52 miliona KM predviđeno je za USK", objašnjava federalni premijer.

Novac bi trebao biti osiguran za izgradnju pravaca i zaobilaznica Bihaća i Cazina te Bosanske Krupe, a dodatno povećanje od dva feninga za akcije planirana su za izgradnju pravca Lašva koji se tretira kao pravac prema Bihaću.

"Iako je to i pravac prema Travniku, smatramo da je najveća blokada između Sarajeva i Bihaća upravo na tom dijelu puta. Razgovarali smo i o tome šta Federacija može pomoći kada su u pitanju kapitalni projakti kao što je Kamengrad u Sanskom Mostu dakle termocentrala, a preuzeli smo zadatke koje će Federacija u tom smislu uraditi kako bi se pomoglo tom projektu", kazao je Novalić.

Na pitanje šta je s putem Kulen Vakuf-Martin Brod kroz Nacionalni park Una koji je generator razvoja turizma USK-a, Novalić je pojasnio da se taj put ne može graditi putem JP Ceste Federacije BiH, nego će se sredstva za taj put nastojati osigurati putem Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe budući da tamo postoje povratnička naselja.

Osvrnuo se i na izgradnju Unske pruge, kazavši da se njena rentabilnost ogleda kroz prijevoz tereta i veže se za izgradnju Kninske pruge u Hrvatskoj zbog čega se još čeka na realizaciju tog projekta iako je urađena elektrifikacija pruge u dolini Une.

Također, naglasio je da su trenutno u toku radovi na autoputu 5-C, ali da se pravi zahvati na tom projektu mogu očekivati tek nakon što se usvoje izmjene zakona o akcizama, a prema Pismu namjene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) taj posao trebao bi biti završen do 31. marta.

Istaknuo je i da se 40 posto svih sredstava za poljoprivredu iz Federacije izdvaja za USK.

Premijer USK Husein Rošić je nakon zajedničke sjednice također potvrdio da je plan javnih investicija usvojen bez saglasnosti Vlade USK-a te je ponovio da je zatraženo 15 dana da se on usvoji na vladi i predlože ozbiljni projekti koji će biti od značaja za cijeli kanton.

On kaže da je zadovoljan odnosnom Vlade Federacije BiH prema ovom kantonu, ali je i podvukao da budžet ima problema s deficitom te da je Federalna vlada najavila da će i u tom smislu pomoći USK.

Novalić je na kraju iznio podatak da će iz federalnog budžeta u ovoj godini, sa stavke transfera prema nižim nivoima vlasti koji je ukupno 19 miliona KM, biti osigurano dva miliona KM za USK, ali i još jedan milion za Kantonalnu bolnicu u Bihaću.

federalna.ba/Fena

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 219