Novi Radio Bihac

radio-play1  wmp  winamp  quick  realp

25 Jan

Šuhret Fazlić: Moramo uvažiti mišljenje struke i spriječiti daljnji urbicid Grada Bihaća

Na inicijativu bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Fazlića danas je održan radni sastanak na kojem su bihaćki arhitekti i projektanti razgovarali o stanju urbanizma grada Bihaća. 

Radni sastanak koji je prvi put orgaziran u gradskoj upravi Bihaća bio je prilika da čelni čovjek grada Bihaća sasluša mišljenje i stavove struke kada je u pitanju urbanizam i nelegalna gradnja u na području grada, sa posebnim akcentom na neplansku gradnju u užem jezgru grada.

Istaknuvši zadovoljstvo održanim sastankom i spremnošću struke da u narednom periodu svoje znanje stave na raspolaganje u funkciji planskog razvoja grada Bihaća, gradonačelnik Fazlić kazao je da je arhitektura odraz stanja društva i stoga će u narednom periodu ovoj oblasti posvetiti više pažnje a s ciljem uvođenja reda.

“Konstatirali smo svi da je evidentno na sceni u proteklom periodu bio urbicid i ubijanje duše ovog grada i stoga sam odlučio da prekinem ovu praksu i da ja ne odlučujem kako će se graditi, već to trebaju odlučivati stručni ljudi i javno mnijenje. Čuo sam danas dosta dobrih prijedloga i uskoro ćemo ponovo održati sastanak na kojem ćemo neke stvari konkretizirati s ciljem poboljšanja stanja” - kazao je gradonačelnik Fazlić.

Na današnjem sastanku zaključeno je da je došlo do urbicida u užem dijelu grada koji je u narednom period potrebno ublažiti i sanirati gdje je to moguće, a predloženo je i donošenje planske dugoročne strategije razvoja grada.

“Ovo je dobar primjer kako se gradske vlasti trebaju odnositi prema društvenim tokovima i raduje činjenica da smo se danas okupili kod gradonačelnika kako bi smo iznijeli svoje sugestije i prijedloge koji će kako smo čuli biti uvaženi. To je prvi korak ka planskom i sistemskom rješavanju problema građenja u Bihaću“ – kazao je Miron Ibrahimpašić, ispred arhitekata.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 239