21Septembar2019

left

Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

28 Aug

Prvog dana škole štrajk upozorenja u osnovnim školama u Unsko-sanskom kantonu

Štrajk upozorenja održat će se prvog dana nove školske godine, odnosno u ponedjeljak, 4. septembra, u trajanju od 60 minuta.

Kao razloge za štrajk u Sindikatu navode neispunjavanje tačaka iz Sporazuma potpisanog 21. juna ove godine s Vladom USK, odnosno činjenice da nije potpisan granski kolektivni ugovor, nije sustignuta zaostala plaća, kao i kršenje dogovora iz Sporazuma vezanog za isplatu naknade za prijevoz te kašnjenje u isplati naknada za slučajeve teške bolesti i invalidnosti zaposlenika.

Pored toga, u Sindikatu ističu da i dalje nije postignut dogovor o visini osnovice i koeficijenata za isplatu plaća i naknada koje nemaju karakter plaća za radnike u predškolskom i osnovnom obrazovanju i odgoju USK.

Tvrde i da se krši Pravilnik o tehnološkom višku neobjavljivanjem liste tehnološkog viška u predviđenom zakonskom roku, neobjavljivanjem liste potreba u predviđenom zakonskom roku, nepoduzimanjem mjera Ministarstva obrazovanja protiv pojedinih direktora koji ne dostavljaju podatke o tehnološkom višku i potrebi ili skrivaju iste te nepravovremenim raspisivanjem konkursa za prijem u radni odnos.

Navode i da se i dalje vrši prijem radnika u radni odnos bez konkursa, imenovanje školskih odbora na nezakonit način, dok se sudske presude po svim osnovama ne izvršavaju.

Štrajkački odbor sindikata je pozvao Vladu USK na intenzivne pregovore.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 125