Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

01 Sep

Muslimani s radošću i molitvom dočekali Kurban-bajram, blagdan u znaku hadža i kurbana

Muslimani širom svijeta danas slave Kurban-bajram ili Hadžijski bajram, blagdan žrtve koji pada na 10. dan zadnjeg mjeseca islamskog lunarnog kalendara, dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog i obilježava se četiri dana.

Mekka, Medina, brdo Arefat i druge lokacije u Saudijskoj Arabiji ovih su dana u centru pažnje, a uz hadž (hodočašće) u sveta mjesta u okviru pete islamske dužnosti svakog punoljetnog muslimana, drugo važno obilježje ovog blagdana je kurban, žrtva posvećena uspomeni na Božijeg poslanika Ibrahima i njegovog sina Ismaila.

Kurban-bajram je jedan od najboljih dana u godini i najznačajniji dan hadža jer se u njemu obavlja većina i najznačajniji obredi - tavaf, klanje kurbana te simbolično bacanje kamenčića na šejtana.

Kurban-bajram izdavaja se od Ramazanskog po tome što je preporučeno prinošenje kurbana - žrtve kao oblik pokornosti uzvišenom Bogu. Kurban može biti kamila, krava, ovca ili koza i prinosi se nakon obavljenog bajram-namaza po šerijatskom tretmanu klanja. To je potvrđeni sunnet onome ko je materijalno u mogućnosti da priušti kurban.

I tokom ovog Bajrama muslimani dane provode u krugu porodice, dočekuju i posjećuju rodbinu, prijatelje i komšije.

Među običajima muslimana u Bosni i Hercegovini vezanim uz ovaj dan su i oblačenje najljepše odjeće i obuće, često nove, zatim učenje tekbira u sebi na povratku iz džamije, dijeljenje kurbanskog mesa rodbini, komšijama, prijateljima, siromašnima i drugima, spremanje ručka od kurbanskog mesa za članove uže porodice, darivanje djece "bajram-bankom" - novcem, posjećivanje mezara svojih umrlih i drugi običaji.

Svim vjernicima želimo da bajramske dane provedu u dobrom zdravlju, sreći i zadovoljstvu, a da radost podijele sa članovima svojih porodica, prijateljima i komšijama.

Klix.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 167