21Septembar2019

left

Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

12 Sep

Vlada USK ne izmiruje dugove: Krajiški studenti će plaćati punu cijenu domova u Sarajevu!?

Studenti iz USK koji studiraju na Sarajevskom univerzitetu mogli bi od 15. septembra plaćati punu cijenu za ishranu i smještaj u tamošnjem studentskom centru.

Naime, to bi se moglo desiti zbog neizmirenog duga  prema ovom  centru od strane Vlade USK koja subvencionira dio sredstava za  njihov boravak. Kada je u pitanju subvencioniranje studenata koji studiraju na fakultetima van Kantona, a koji su zastupljeni  na Bihaćkom univerzitetu, saznali smo da Vlada  ne  participira  u njihovom smještaju. Taj dug je  narastao na  preko 300.000 KM.

Početak  nove akademske godine se bliži, a neriješenih problema  ima na pretek. To se prije svega odnosi na mali broj upisanih studenata na ovdašnje  fakultete,  zbog čega  su na većini fakulteta u našoj zemlji, među kojima i bihaćkim, produženi upisi.

U resornom kantonalnom ministarstvu su potvrdili da dug postoj, ali i da se iznalaze rješenja da se on plati do 15. septembra.

Od nekoliko kantona, sarajevski Studentski centar potražuje više od miliona KM  i najveći dužnik je Vlada USK. Ukoliko se ne sanira  barem dio duga, postoji mogućnost da se  Kantonalnoj Vladi  onemogući daljnje zaduživanje, pri čemu  bi sav teret ishrane i smještaja pao na same studente.

RTVUSK

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 141