Novi Radio Bihac

radio-play1  wmp  winamp  quick  realp

CPCDCCUSAID

25 Sep

Merkel dobila četvrti mandat

Njemačka kancelarka i čelnica Kršćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel proglasila je izbornu pobjedu i najavila formiranje nove Vlade.

Biračka mjesta širom Njemačke zatvorena su jučer u 18 sati, a 61,5 miliona registriranih birača biralo je novi saziv njemačkog parlamenta Bundestaga.

Njemačka televizija ARD objavila je prve izlazne ankete, prema kojima je kršćanski blok Ankele Merkel, CDU/CSU, osvojio 33 posto glasova, a Socijaldemokratska partija (SPD) osvojila je 20,8 posto glasova.

Kancelarka koja je na čelu njemačke Vlade još od 2005. godine i čelnica CDU-a, Angela Merkel, obratila se javnosti u sjedištu te partije u Berlinu i proglasila izbornu pobjedu.

Ističući da je očekivala veću podršku birača, Merkel je kazala da je ipak zadovoljna pobjedom koja je izvojevana u teškoj predizbornoj kampanji s obzirom na sve izazovima s kojima se Vlada nosila u proteklom mandatu.

"Ostvarili smo strateški cilj, bez nas nije moguće formirati Vladu, a mi smo ponovo dobili odgovornost da to učinimo", kazala je Merkel i najavila pregovore za novu koaliciju.

Ona je također kazala da će se morati analizirati izborni uspjeh radikalnodesničarskih populista AfD-a i najavila da će u narednom mandatu raditi na pridobijanju tog biračkog tijela. Najavila je nastavak borbe za jaku Evropsku uniju i reforme za prosperitet Njemačke.

Dosadašnji koalicioni partner, SPD, ostvario je najlošiji rezultat u historiji, a čelnik te partije Martin Schulz najavio je da će SPD bili lider opozicije u Bundestagu i da se neće povuči s čela stranke.

Najveći skok ostvarila je radikalnodesničarska partija Alternativa za Njemačku (AfD) koja je sa 13,5 posto osvojenih glasova u parlament ušla kao treća najjača politička opcija, naravno pokažu li se izlazne ankete tačnim.

U Bundestag bi, prema izlaznim anketama, trebale ući i Slobodna demokratska partija (FDP) sa 10,5 posto osvojenih glasova, te Zeleni sa 9,5 posto i Ljevičarska partija s devet posto osvojenih glasova.

Schulz priznao izborni poraz SPD-a: Predvodit ćemo opoziciju u Bundestagu 

Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) na današnjim parlamentarnim izborima zabilježila je rekordno slab rezultat, a njen predsjednik Martin Schulz izjavio je da ta stranka neće ulaziti u vlast, već predvoditi opoziciju u Bindestagu.

"Ovoje bio težak dan i bolan trenutak za socijaldemokratiju. Nismo ostvarili predizborne ciljeve", izjavio je čelnik SPD-a u sjedištu te političke opcije u Berlinu.

Zahvalivši se biračima koji su SPD-u dali podršku, Schulz je kazao da će ostati na čelu te stranke i biti lider njemačke opozicije.

U poređenju s izborima 2013. godine, SPD je izgubio 5,7 posto glasova i ostvario najslabiji izborni rezultat nakon Drugog svjetskog rata.

Federalna.ba

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 141