Novi Radio Bihac

radio-play1  wmp  winamp  quick  realp

CPCDCCUSAID

Nalazite se:Sport»UEFA potvrdila potencijalne rivale Zmajevima u Ligi nacija
11 Okt

UEFA potvrdila potencijalne rivale Zmajevima u Ligi nacija

Krovna evropska nogometna organizacija UEFA objavila je učesnike novog takmičenja nazvanog Liga nacija, čiji će se žrijeb održati 24. januara u Lozani.

Poslije završetka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo poznato je svih 55 reprezentacija koje su razvrstane u četiri lige.

U onoj drugoj među 12 reprezentacija našla se Bosna i Hercegovina zajedno s Velsom, Rusijom, Slovačkom, Sjevernom Irskom, Švedskom, Ukrajinom, Austrijom, Turskom, Republikom Irskom, Danskom i Češkom.


Zamjena za prijateljske mečeveU takmičenju koje bi trebalo biti zamjena za prijateljske mečeve reprezentacije su podijeljene u još tri lige (A, C i D). 

Poput Lige B i A će brojati 12, dok će C imati 15, a D 16 reprezentacija. A i B dijelit će se na četiri grupe s po tri ekipe, C na jednu od tri i četiri grupe s četiri ekipe, a D s četiri grupe po četiri ekipe.

 

Od septembra do novembra igrat će se domaće i gostujuće utakmice, a dramatiku je UEFA povećala što će pobjednici grupa B i D izboriti promociju u viši rang, dok će četiri najlošije ekipe u ostale dvije lige ispasti u niži. 


Čak 13 zemalja domaćinaTakođer, UEFA je potvrdila da će za Evropsko prvenstvo 2020. godine kvalifikacije krenuti u martu 2019. godine. 

Budući da će 13 zemalja biti domaćini, svi će morati plasman tražiti kroz kvalifikacije pa će ekipe u kvalifikacijama biti podijeljena u deset grupa od po pet ili šest ekipa, a prve dvije iz svake grupe ući će u glavni turnir. 

Preostala četiri mjesta bit će popunjena play-offom u kojemu će igrati pobjednici 16 grupa Lige nacija. Ako se pobjednik neke od grupa ranije kvalificira na Euro kroz kvalifikacije, njihovo će mjesto pripasti sljedećoj najbolje rangiranoj ekipi u ligi.

Liga A: Njemačka, Portugal, Belgija, Španija, Engleska, Švicarska, Italija, Francuska, Poljska, Holandija, Hrvatska i Island

Liga B: Vels, Rusija, Slovačka, Sjeverna Irska, Švedska, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Austrija, Turska, Republika Irska, Danska, Češka

Liga C: Slovenija, Albanija, Mađarska, Rumunija, Škotska, Crna Gora, Srbija, Grčka, Bugarska, Norveška, Izrael, Finska, Kipar, Estonija, Litvanija

Liga D: Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Makedonija, Farski Otoci, Latvija, Luksemburg, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosovo, San Marino i Gibraltar

Termini:

6. – 8. septembra 2018.
9. – 11. septembra 2018.
11. – 13. oktobra 2018.
14. – 16. oktobra 2018.
15. – 17. novembra 2018.
18. – 20. novembra 2018.

Finala: 5. – 9. juna 2019.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 212