21Septembar2019

left

Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

12 Okt

Sindikat uposlenih u zdravstvu: Smjena ministra Kapića ili generalni štrajk

Sindikat uposlenih u zdravstvu USK jučer je održao vanrednu sjednicu. Razlog tome su brojni problemi u zdrvastvu  koji se, kažu, nikako ne rješavaju i već samo dalje gomilaju.

Izostanak implementacije Kolektivnog ugovora, mogući financijski kolaps u Kantonalnoj bolnici, sumnjivi pokušaji javno-privatnog partnerstva u zdravstvenim ustanovama, mobing nad sindikalnim predstavnicima, samo su neki od problema koje bi trebali da rješavaju odgovrni, a prije svega kantonalni ministar zdravstva, ističu u Sindikatu. Ponovno  prijete generalnim štrajkom, a prvo što zahtjevaju je smjena ministra Hazima Kapića  kao i hitno održavanje tematske sjednice Skupštine o tanju u zdravstvu.

U ponedjeljak su svoj stav oko primjene Kolektivnog ugovora u zdravstvu iznijeli direktori zdravstvenih ustanova u Kantonu i prvi čovjek ministarstva zdravstva, a jučer su to učinili i u Sindikatu zdravstvenih radnika. Sedam mjeseci, kažu, čekaju na implementaciju Kolektivnog ugovora. U ovom periodu činili su i određene ustupke na štetu zdravstvenih radnika samo kako bi konačno krenula njegova primjena

Zbog toga u Sindikatu traže smjenu ministra zdravstva Hazima Kapića, kao najodgovrnije osobe za neimplementaciju Koletivnog ugovora. Ministar je bio dužan reagovati kod  poslodavaca da ispoštuju obaveze, umjesto toga  izigran je dogovor sa ZZO o povećanju boda u zdravsatvu sa 0,80 na o,85, ističu u Sindikatu.

Mistarstvu zdravstva zamjera se i na odugovlačenju procedure oko dobijanja višemilionskog kredita za Kantonalnu bolnicu. Zašto se u ovu problematiku Sindikat morao uključiti obrazlažu time što upravo od kredita ovisi da li će uposlenici Bolnice na vrijeme dobiti plaću, kako kažu, procedura oko dobijanja kredita za bolnicu  upravo je „zapela „ u Ministarstvu zdravstva.

Sindikatu ističu da sa ministrom više nemaju šta pričati, čekaju reakciju i  konkretne mjere Vlade, ali i Skupštine USK od koje traže hitnu tematsku sjednicu o stanju u zdravstvu. A ako se nastavi sa dosadašnjom praksom praznih obećavanja građani Kantona neka se opet naoružaju strpljenjem  jer su zdravstveni radnici odlučni u namjeri da organiziraju i generalni štrajk.

TRVUSK

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 162