Novi Radio Bihac

radio-play1  wmp  winamp  quick  realp

12 Okt

Pariz će do 2030. zabraniti sve automobile osim električnih

Pariz će do 2030. godine zabraniti ulazak u grad svim automobilima s benzinskim i dizelskim motorima, priopćile su danas pariške gradske vlasti.Ovim potezom ubrzat će se planovi za odvikavanje zemlje od automobila na fosilna goriva i prijelaz na električna vozila u gradu koji često mora uvoditi privremene zabrane vožnje zbog onečišćenja zraka.

Pariške vlasti navode u priopćenju da je Francuska već odredila da će 2040. godine biti kraj za automobile ovisne o fosilnim gorivima te da to zahtjeva brže postupno ukidanje u velikim gradovima.

Dugoročno planiranje sa strategijom smanjenja emisije plinova


"Ovdje se radi o dugoročnom planiranju sa strategijom koja će smanjiti emisije plinove s učinkom staklenika", rekao je Christophe Najdovski, dužnosnik odgovoran za prometnu politiku u uredu gradonačelnice Anne Hidalgo.

"Promet je jedan od najvećih proizvođača plinova s učinkom staklenika... i zato planiramo napuštanje vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem do 2030.", rekao je on za radio France Info.

Pariz, koji će 2024. godine biti domaćin Ljetnih olimpijskih igara, i gdje je postignut zadnji globalni sporazum protiv klimatskih promjena, ranije je najavio zabranu upotrebe vozila s dizelskim motorima prije početka Olimpijskih igara.

Proširenje zabrane na benzinske automobile je radikalna eskalacija politike protiv zagađenja u francuskoj prijestolnici koja je jedna od najposjećenijih u svijetu.

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 182