Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

17 Okt

Dragan Čović se susreo sa premijerom Huseinom Rošićem i članovima Vlade USK

Predsjedavajući Predjedništva BiH Dragan Čović boravio je danas u posjeti Unsko-sanskom kantonu . Predsjedavajući Čović, u Bihaću se sastao sa premijerom Kantona Huseinom Rošićem i članovima Vlade USK.

Premijer Rošić informisao je Predsjedavajućeg Predsjedništva o situaciji na području ovog Kantona te ga zamolio da se svojim autoritetom zauzme za pravedniju raspodjele prihoda prema kantonima na višim razinama vlasti, te zastupljenost razvojnih projekata.

Riječi je bilo i o euroatlanski put BiH, odnosno kandidatski status BiH za članstvo u EU te Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP). Popuna Upitnika jedna je dvioje stavke vezane za kantonalni nivo a upravo je USK prvi kanton u Federaciji koji je tu obavezu ispunio, istaknuo je mr. Rošić.

Dr. Čović je ovom prilikom istakao kako je neophodno ojačati saradnju svih nivoa vlasti u BiH, s ciljem napretka na putu EU integracija. Njegove posjete kantonima imaju za cilj da osobno stekne sliku stanja na svim područjima kako bi iduće sedmice u Briselu sa visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i bezbjednost Federicom Mogherini razgovarao na spomenute teme.

– Budemo li uvjete doveli pred kraj na svim nivoima, ispunili smo osnovne uvjete da dobijemo kandidatski status. To će pokazati političku ozbiljnost, naglasio je Predsjedavajući Predsjedništva.

Konkretno, kad je u pitanju USK dr. Čović je kazao da će se založiti za pomoć u rješavanju gorućih problema te poticanju projekata koji su preduvjet razvoja a time i zaustavljanja trenda iseljavanja.

– Ovo je naša domovina i mi moramo tim ljudima osigurati dobre uvjete ili će naše ljude, kadrove uzeti druge zemlje, rekao je Dragan Čović.

Press Vlada USK

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 144