Novi Radio Bihac

radio-play1  wmp  winamp  quick  realp

30 Okt

Od 2013. do oktobra 2017. BiH napustila 151.101 osoba

Bosnu i Hercegovinu je u 2017. godini napustilo 35.377 osoba, a od 2013. do oktobra 2017. godine ukupno 151.101 osoba je napustila našu zemlju, podaci su Unije za održivi povratak i integracije u BiH koji su prezentovani danas u Sarajevu.

Novi podaci o iseljavanju iz Bosne i Hercegovine prezentovani su na osnovu istraživanja u kojem je učestvovalo 1.750 mjesnih zajednica, 82 opštine, 104 lokalne nevladine organizacije – članice Unije za održivi povratak i integracije u BiH i 170 volontera.

Podaci Unije za održivi povratak i integracije u BiH govore da se iz Republike Srpske iselio veći broj ljudi u odnosu na Federaciju BiH u periodu od 2013. do oktobra 2017. godine.

Iz Federacije Bosne i Hercegovine se u tom periodu iselilo 68.068, a iz Republike Srpske 68.278 osoba.

Iz Distrikta Brčko, kao posebne administrativne jedinice u Bosni i Hercegovini, od 2013. do oktobra 2017. godine iselilo se ukupno 14.755 osoba.

Države u koje se iseljavaju građani Bosne i Hercegovine su, na prvom mjestu, Njemačka, zatim Austrija, Švedska, Švicarska, Norveška, na šestom mjestu su Sjedinjene Američke Države, a zatim Holandija i Australija, navodi se u informaciji Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Posebno je teška situacija kada je riječ o iseljavanju bh. građana iz Bosanske Posavine. Naime, od početka ove godine Posavinu je napustilo ukupno 10.987 osoba.

“Hrvatske porodice odlaze u zemlje EU, jer za to imaju mogućnost sa hrvatskom putovnicom. Bošnjaci, mahom povratnici, pošto-poto prodaju svoju imovinu i sele se u Evropu, uglavnom kod ili preko rodbine u Njemačku, Austriju, Sloveniju, Švedsku… Dugi redovi za dobijanje viza u mnogim ambasadama ne sprečavaju ni Srbe koji su se integrisali u mjestima raseljenja, a prije rata živjeli u drugom entitetu, da masovno sele u Njemačku i Austriju, ali i Srbiju”, navodi se u Informaciji Unije za održivi povratak i integracije u BiH o iseljavanju bh. građana od 2013. do oktobra 2017. godine.

 

Najvažniji razlozi zašto kompletne porodice, posebno mladi, svoju domovinu napuštaju zauvijek su ekonomska kriza, besperspektivnost, nepoštivanje osnovnih ljudskih prava i politička situacija u Bosni i Hercegovini, navodi se u ovoj informaciji.

 

Predstavnici Unije za održivi povratak i integracije u BiH rekli su tokom prezentacije ovih podataka u Sarajevu da će vanprojektne aktivnosti Unije u narednom periodu biti usmjerene na kampanju prema institucijama vlasti za izradu Strategije za zaustavljanje iseljavanja bh. građana.

BHRT

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 221