Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

01 Nov

Obezbijeđene besplatne vakcine protiv gripe za rizične kategorije stanovništva

Zavod za javno zdravstvo USK-a, u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja, i ove godine obezbijedio je 3.000 besplatnih doza vakcina protiv sezonske gripe.

Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana vaccine su distribuirane svim domovima zdravlja po standardnom kriteriju, na osnovu broja stannovnika i hroničnih bolesnika. Nakon što su distribuirane odmah će se krenuti sa vakcinacijom, najprije rizičnih grupa pa i ostalih zainteresiranih građana.

Vakcine su uglavnom namijenjene za rizične kategorije stanovništva u koju spadaju penzioneri osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, dijabetičari, transplatirane osobe i osobe na dugotrajnoj aspirinskoj terapiji kod kojih gripa može izazvati ozbilje zdravstvene komplikacije. Ljekari preporučuju da se ove kategorije obavezno vakcinišu jer je vakcina najefikasnija zaštita protiv gripe.

Statistika pokazuje da u Federaciji BiH, kao i u region, svake godine od gripe oboli oko 10 do 15 posto stanovništva. Virus je najaktivniji od decembra do marta kada se i registruje najveći broj oboljelih.

rtvusk

Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 122